PRO România vrea MODIFICAREA legislației electorale. Dobre (PRO România Constanța): „Avem cele mai bune benzi de internet din lume și noi stăm blocați în hârtie și stilou!”

Partidul PRO România, fondat de fostul premier Victor Ponta, a anunțat, luni dimineață, că, în urma centralizării datelor obținute din județe, a reușit strângerea a 217.340 de semnături. Cifra este mai mare decât minimul necesar (200.000) pentru înscrierea la alegerile europarlamentare și, astfel, PRO România este primul partid care, oficial, arată că a depășit primul hop electoral.

Totodată, Victor Ponta a anunțat că se impune modificarea legislației electorale.

„Deputații PRO România vor depune în cel mai scurt timp o propunere de modificare a legilor electorale în sensul în care să renunțăm la obligativitatea strângerii semnăturilor de susținere pe tabele de hârtie – suntem în anul 2019 și listele electronice de susținători trebuie să fie considerate valabile / acesta trebuie să fie primul pas către introducerea votului electronic (o soluție pe care PRO România o consideră absolut necesară)!”, a precizat Ponta.

Unul dintre acești deputați ai PRO România, constănțeanul Mircea Titus Dobre, ne-a precizat că una din cauzele absenteismului politic este blocarea partidelor sau candidaților care nu reușesc să treacă peste aceste prime obligații și, evident, nu intră în competiția electorală.

„Cred că este normal să poată candida oricine, pentru că despre asta vorbim: voința electorală a cetățenilor trebuie să se transpună și spre alte partide. Dacă nu se strâng aceste semnături, partidele acelea nu pot să candideze. De asemenea, avem un număr mare de cetățeni care nu participă la vot, pentru că oferta electorală la aceste partide care nu reușesc să intre în competiție nu poate fi girată electoral. Este normal să fie egalitate pentru toată lumea. Mai departe, vorbim de finanțarea partidelor politice în campania electorală, cum și-au dat OUG (PSD și ALDE – n.r.), partidele parlamentare beneficiază de subvenție de la stat, dar alte partide sau alți candidați nu pot beneficia de această subvenție, în sensul în care să își plătească toate cheltuielile din campanie. Noi nu avem subvenție, pentru că nu suntem partid parlamentar, ne bazăm doar pe donații și cotizații. Partidele parlamentare acum beneficiază și de donații, cotizații și subvenție de la stat! Considerăm că este o discriminare și nu este o competiție loială!”, a spus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Listele de semnături… „Și acolo trebuie umblat!”

Dincolo de tabelele de susținere pe hârtie sau electronice, în România mai este reclamată o problemă: numărul minim obligatoriu pentru partide, 200.000 și pentru candidații independenți, 100.000, pentru a candida la alegerile europarlamentare. Această situație restrictivă este unică în Europa, întrucât în alte state legislația este mult mai permisivă. De exemplu, în Austria sunt necesare doar 2.600 de semnături sau trei semnături de la europarlamentari și o taxă de doar 3.600 de euro; în Bulgaria – 7.000 de semnături și o taxă de 5.200 de euro; în Danemarca – nu se cer liste de semnături, doar partidele neparlamentare trebuie să prezinte un număr de aproximativ 20.000; nici în Franța nu se cer astfel de tabele, dar trebuie să existe paritate bărbați – femei; în Marea Britanie – 30 de semnături și o taxă de aproape 7.000 de euro; nu se cer liste nici în Slovacia sau Slovenia, iar în Ungaria sunt necesare doar 20.000 de semnături, cu condiția ca un alegător să semneze doar pentru singur partid.

„Trebuie, încet-încet, să ne apropiem de era digitală, nu mai putem să stăm doar pe scris, pe hârtie, inclusiv votul trebuie să fie electronic. Trebuie să ne dezvoltăm un pic, să nu mai rămânem tot la nivelul de hârtie și pix sau stilou, ținând cont de faptul că beneficiem de una din cele mai bune benzi de internet din Europa și din lume! Referitor la număr, probabil și acolo trebuie umblat. Un partid mic nu o să poată niciodată să se bată cu un partid mare, care are infrastructură deja creată de zeci de ani!”, a mai spus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *