Spread the love

Liberalii au anunțat zilele trecute că bătălia cu PSD-ALDE se va da „pe toate fronturile”, ceea ce include și o moțiune de cenzură. Inițiativa a fost anunțată de prim-vicele PNL, Raluca Turcan.

„Sper să fie convinşi de situaţia dezastruoasă în care ne aflăm cu acest guvern agramat şi incompetent mai mult de jumătate de parlamentari, să-l schimbăm şi să avem în România o guvernare europeană”, spunea Turcan.

De asemenea, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că vor exista discuţii cu fiecare parlamentar, dar în special cu cei ai majorităţii, în vederea obţinerii susţinerii pentru o moţiune de cenzură.

Între timp, scena politică este marcată de apariția fulgerătoare a unui nou grup parlamentar, format în jurul lui Victor Ponta. Nu mai puțin de 12 parlamentari s-au alăturat fostului premier și președinte al PSD în tentativa sa de debarcare de la conducerea țării a lui Liviu Dragnea și apropiaților săi.

Nemulțumirile la adresa Guvernului sunt multe, de la politica fiscală până la non-atragerea fondurilor europene sau de la nerealizarea multor promisiuni până la dezinformarea constantă a românilor. Peste acestea se adaugă nemulțumirile parlamentarilor social-democrați, doar câțiva dintre ei având curajul să denunțe politicile dictatoriale ale președintelui Liviu Dragnea. Ținuți cu piciorul pe cap, parlamentarii ascund românilor un trist adevăr: inițiativa reală parlamentară lipsește cu desăvârșire, toți sunt controlați la sânge de un soi de stat în stat, un grup restrâns și ascuns al lui Liviu Dragnea care decide ce proiect este viabil sau nu. De asemenea, majoritatea proiectelor care ajung la votul final sunt venite de la Guvern, acestea fiind votate pe bandă rulantă, fără explicații.

Ponta: „Vom discuta în cadrul grupului dacă ne alăturăm moțiunii”

Nemulțumirile din Parlament reprezintă exact zona unde Victor Ponta, fondatorul partidului Pro România, se bucură de succes, în detrimentul coaliției majoritare, care, de câteva zile, vorbește numai de trădări, oportuniști, confirmând astfel temerile care există la vârful PSD.

Prin urmare, se pune întrebarea: grupul parlamentar al Pro România se va alătura moțiunii de cenzură inițiată de opoziție? Clarificările vin tocmai de la președintele Pro România, Victor Ponta.

„În primul rând, trebuie să apară moțiunea și apoi vom lua o decizie. Vom discuta în cadrul grupului parlamentar și vom anunța atunci!”, a spus Victor Ponta, pentru TOMIS NEWS.

Opoziția salută debandada politicienilor de stânga

Chiar și adunați la un loc, parlamentarii opoziției nu ar reuși să trimită în istorie guvernul condus de Viorica Dăncilă. Așadar, apariția grupului parlamentar al lui Ponta este salutat de reprezentanții PNL, USR și PMP.

Președintele USR, Dan Barna, a precizat că discută cu toţi parlamentarii din arcul majorităţii, care ar putea să-şi schimbe opinia, iar deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, consideră că demersurile lui Victor Ponta țin de decența cu mai mare pregnanță decât cea din PSD.

„Eu mizez pe așa ceva (sprijinul pentru moțiunea de cenzură – n.r.)! Sper ca oamenii care mai au o decență cât de cât în PSD să înțeleagă că nu au nici o șansă în partidul ăsta câtă vreme Dragnea este conducător și să se alăture lui Ponta… cui altcuiva? Nu văd o altă direcție. În felul ăsta s-ar putea mișca ceva, moțiunea ar avea șanse, altfel e un exercițiu politic și atât. (…) Criticile la adresa Guvernului sunt tot mai dese din partea lui Ponta și a celorlalți și moțiunea ar avea o șansă. Nu că Ponta mi-ar fi foarte simpatic sau că mi-a devenit simpatic, o diferență între dumnealui și colegii din PSD nu este, dar nu au condamnări penale definitive, au o atitudine și sunt mai bine pregătiți profesional, pe considerentul acesta ar trebui să aplaudăm ceea ce Dragnea numește dezertare. Este un gest firesc al unor oameni care au o decență mult mai pregnantă decât ceilalți din PSD, care lasă privirea în pământ și înghit toate mizeriile conducătorului suprem”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Și liberalii sunt bucuroși că apariția lui Victor Ponta ar putea să strice niște calcule ale coaliției guvernamentale, dar consideră că dispariția Vioricăi Dăncilă trebuie să fie urmată de o guvernare, evident, liberală.

„Acum nu știm încă prea multe despre acest grup și intențiile politice pe care le are. Să vedem mai întâi care este poziționarea lor în raport cu moțiunea de cenzură, așa de principiu opoziția are interesul firesc de a obține numărul maxim de voturi posibile care să permită înlocuirea actualului guvern. România are nevoie de o guvernare liberal-conservatoare, cu un prim ministru PNL în frunte, asta este părerea mea”, a spus deputatul PNL Daniel Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

„Orice formulă care poate să ne scape de catastrofa Viorica Dăncilă – premier este binevenită, categoric!”, a completat și deputatul de Constanța al PMP, Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

Un nou val de plecări la Constanța? Dobre este pragmatic

Poate cel mai discutat subiect politic de la malul mării din această lună este plecarea din PSD, după 19 ani, a fostului ministru al Turismului, deputatul Mircea Titus Dobre. Acesta a fost prezent la conferința recentă a lui Victor Ponta tocmai pentru a-și anunța înscrierea în Pro România. Dacă surpriza de proporții trebuia continuată, dintr-o anumită perspectivă, de alte plecări din PSD Constanța spre formațiunea lui Ponta, situația nu este chiar așa, în ciuda multor speculații.

„Nu am vorbit cu nimeni și nici nu o să insist la nimeni. Cine vrea să vină, dacă va dori persoana respectivă, este bine venită”, a spus Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

În completare, întrebat dacă speculațiile privind plecarea viceprimarului Dumitru Babu la Pro România ar putea deveni o realitate, Victor Ponta a fost în asentimentul colegului Dobre.

„Nu am discutat, nu știu, dacă vrea să vină… va fi alegerea sa, la noi nu e cu forța. Evident că vom anunța venirile după ce au loc, nu înainte”, a mai spus Victor Ponta, pentru TOMIS NEWS.

Sfârșitul politic al lui Liviu Dragnea?

În ciuda faptului că va discuta în cadrul grupului parlamentar dacă se va alătura moțiunii de cenzură sau nu, Victor Ponta confirmă indirect că votul Pro România va fi pentru căderea Guvernului Dăncilă. Întrebat când și cum vede sfârșitul politic al lui Liviu Dragnea, Ponta a fost vehement.

„Nu știu când și cum, dar sper cât mai repede, înainte să ducă PSD la cel mai jos nivel”, a concluzionat Victor Ponta, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Plecare BOMBĂ la Pro România! Ponta, la Constanța: „PSD e ca Titanicul și noi am lansat o barcă de salvare!” Dobre, dezlănțuit: „S-a reactivat vechea gardă a PDL! PSD a fost confiscat!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *