Spread the love

Propunerea legislativă privind sprijinul pentru un trai decent în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2 este inițiată de 22 de deputați și senatori PRO Europa (grupul partidului PRO România din Parlament), printre care și deputatul constănțean Mircea Titus Dobre. Parlamentarii lui Victor Ponta arată că, pe perioada stării de urgență, contractele de muncă ale multor români au fost suspendate sau închise, cu efecte clare negative asupra economiei.

„Acutizarea crizei economice reprezintă un factor generator de tensiuni sociale, favorizând creșterea inegalităților, a fenomenelor de migrație în masă și implicit a criminalității. Asistăm la o situație în care o mare parte din români se află în imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilitățile și chiar mâncarea, rezolvarea acestui tip de problemă putând fi realizată printr-o puternică intervenție guvernamentală în sensul asigurării unui venit minim garantat pentru fiecare cetățean afectat de pandemie. Mare parte a celor aflați în șomaj tehnic sau care au pierdut locul de muncă nu dețin economii sau rezerve financiare. În plus, aceștia nu vor mai primi ajutorul rudelor care lucrau în străinătate, efect al pierderii locului de muncă și întoarcercii acestora în țară. Bătrânii, categorie declarată de risc, înregistrează în general venituri care nu le pot susține traiul zilnic, aceștia primind sprijin financiar de la copii sau rude, sprijin care nu ar mai putea fi acordat, dată fiind reducerea veniturilor”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor care propun un venit minim garantat de 1.500 lei pentru fiecare persoană care înregistrează venituri sub această sumă. În acest sens, Guvernul, prin agențiile de plăți și inspecție socială din fiecare județ, va asigura o perioadă limitată acest venit minim garantat pentru toată perioada în care a fost instituită starea de urgență și la șase luni după aceea.

„Trebuie să sprijinim persoanele vulnerabile. Noi l-am depus înainte să apară modelul propus de cei din Spania, care deja e în vigoare. În anumite țări se realizează! Sunt persoane și care au devenit vulnerabile după această criză și fiecare trebuie să aibă un minim de venit ca să își ducă traiul! Ce măsuri economice a propus acest Guvern? Să se vadă că este deschis Guvernul LuCOVID Orban pentru a proteja companiile din România? Cu șomajul tehnic… ăla exista oricum, nu e vreo mare surpriză. Până acum, nu au propus nimic, dar sunt împotriva a tot ce înseamnă susținerea companiilor din România. Asta o vedem foarte clar! Ultimul proiect adoptat de Guvern are în mod indirect legătură – pentru protejarea fermierilor pe timp de stare de secetă. Propus la Parlament, plecat la promulgare la președinte și ei dau punctul de vedere la șase zile după ce a plecat la promulgare… Și să spui că trebuie contestat la CCR… Măsurile luate de guvernul PNL vin tot timpul la mare distanță după ce alte state le-au adoptat deja. Ei invocă deficitul bugetar, la care nu se mai uită nimeni, o permite și Comisia Europeană, în așa fel încât să fie un risc cât mai mic de a intra în faliment. Ei vin cu măsuri la luni de zile după ce unele state deja le-au luat!”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 3 iunie, iar în prezent se află la Camera Depuților, unde amendamentele pot fi depuse până la 17 iunie, comisia pentru muncă având termen pentru raport data de 23 iunie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *