PRO România: Măștile de protecție să fie distribuite GRATUIT. Dobre: „Până rezolvă Orban, ieșim din starea de alertă…”

Proiectul de Lege privind acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români de virusul Covid-19 este inițiat de opt parlamentari ai PSD și PRO România, printre care și deputatul constănțean Mircea Titus Dobre și punctează faptul că trebuie stabilit regimul de achiziție și distribuție al măștilor de protecție pentru cetățeni, pe durata pandemiei de coronavirus.

„Din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă și din cauza prețurilor oscilante pentru măștile de protecție, foarte mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente. În prezent, necesarul de măști de protecție nu este acoperit de farmacii sau comercianți, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile. (….) Ministerul Sănătății, prin UNIFARM, să dispună achiziționarea de măști preponderent de la producători interni și din import. Fondurile pentru achiziționarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale UNIFARM. Există riscul ca cetățenii să nu beneficieze de protecție proprie și să contribuie la propagarea epidemiei. (…) Distribuția să se realizeze de UNIFARM, prin DSP-uri, către autoritățile locale. Seturile de 30 de măști de protecție să ajungă la cetățeni prin autoritățile publice, în mod gratuit”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Amintim că premierul Ludovic Orban a precizat că guvernul lucrează la un act normativ prin care persoanele fără venituri sau cu venituri reduse să beneficieze de măști de protecție din partea statului.

„În momentul în care spui că există creștere economică, impui tuturor cetățenilor să poarte mască în spațiile publice închise, este necesar și obligatoriu să vii în sprijinul cetățenilor, cel puțin pentru cei care sunt defavorizați. Ca să nu fie discriminări, este normal ca fiecare cetățean să primească măști din partea statului român. Impun niște măsuri, după aceea Guvernul Orban ne spune că lucrează să rezolve problemele, păi până atunci ieșim din starea de alertă…”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 19 mai și în prezent la Camera Deputaților, forul decizional, unde amendamentele pot fi depuse până pe 27 mai, iar raportul comisiei de sănătate trebuie emis până pe 2 iunie.

Orban: „Parlamentul ne-a complicat existența…

Guvernul Orban a adoptat în şedinţa de joi, 21 mai, o ordonanţă de urgenţă privind procedura de distribuire a măştilor de protecţie gratuite către persoanele cu venituri mici. Premierul Orban a criticat modificările aduse de Parlament hotărârii privind instituirea stării de alertă, susţinând că Executivul era pregătit să deruleze operaţiunea prin Ministerul Muncii, însă Parlamentul a decis că acest lucru trebuie făcut prin Ministerul Sănătăţii.

Hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă ne-a complicat existenţa. Distribuirea de măşti către persoanele vulnerabile, care iniţial trebuia făcută prin mecanismul pe care îl gândisem, prim Ministerul Muncii, cu susţinerea Poştei, a fost complicată. A fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătăţii”, a spus Orban, în ședința Guvernului.

„Vreau să vă rog să trecem pe ordinea de zi suplimentară proiectul de OUG privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin DSP-uri şi a autorităţilor locale a necesarului de măşti pentru familiile şi persoanele defavorizate, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din fondul de rezenvă la dispoziţia Guvernului”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Premierul Orban a arătat că este vorba despre 150 de milioane de măști de protecție, la un preţ de 2 lei pe mască, la un număr de beneficiari estimat la 1.100.000, în baza legii venitului minim garantat. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *