PRO România FUZIONEAZĂ cu ALDE. Dobre: „A venit momentul ca cineva să SCOATĂ țara din CRIZĂ!”

PRO România și ALDE au convocat forurile staturare, în vederea procesului de fuziune între cele două partide. Liderii celor două partide, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au avut întâlniri separat, urmând ca ulterior să se anunțe deciziile luate. PRO România a convocat pentru joi Biroul Executiv al partidului, de la ora 15.00. De asemenea, ALDE a convocat forurile de conducere, într-o serie de ședințe care au început la ora 14.00.

Cu doar câteva momente înainte de anunțul oficial, coordonatorul PRO România Constanța, deputatul Mircea Dobre, ne-a precizat că inițiativa este menită să scoată țara din criză.

„Este o unire a celor două partide care au funcționat foarte bine în perioada 2012 – 2015, când țara a fost scoasă din criză și s-a ajuns la concluzia că trebuie să ne unim din nou și cea mai bună variantă este fuziunea, ca să avem aceeași identitate. Este momentul ca cineva să-și asume să scoată țara din criză, ținând cont de faptul că PSD o bagă în criză, susținând PNL! Este o fuziune prin absorbție, candidații care vor fi puși pe liste la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților și Senat vor candida sub sigla PRO România”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Ședințele au avut loc în format de videoconferință și, ulterior, Tăriceanu și Ponta au susținut, de la 17:00, o conferință de presă comună, în cadrul căreia au anunțat fuziunea dintre cele două partide. Este vorba despre o fuziune prin absorbție și noul partid va intra în cursa pentru alegerile parlamentare în această formă.

PRO România şi ALDE au decis să aibă candidaţi comuni la alegerile parlamentare şi să formeze un singur partid – PRO România Social Liberal.

În spatele crizei medicale mai e una: cea economică, anunțurile făcute de Banca Mondială – suntem deja în criză economică mai mare decât în 2008; de principala agenție de rating: România împrumută în acest an peste 100 de miliarde de lei, intră în mod tehnic în categoria junk. Toate aceste știri ne arată că ne îndreptăm cu viteză extraordinară spre prăpastie, ca țară, ca societate. Ne arată foarte clar că tot ceea ce a făcut guvernul PNL și suporterii din PNL în nici un caz nu a oprit criza medicală sau economică, au accentuat-o. Cineva trebuie să facă ceva, să îi oprim, să construim o alternativă. Așa cum am făcut în 2010 – 2011, cum am încercat împreună în 2020 când am votat împotriva învestirii acestui guvern, împotriva legilor greșite impuse de Orban și Iohannis. Lăsăm de-o parte orice fel de ezitări și luăm decizii, cum am luat în 2010, într-un moment de criză și să ne unim forțele. Îmi este foarte clar că ceea ce se întâmplă seamănă cu 2009, 2010. Alegerile, apoi o perioadă dezastruoasă, tăieri de venituri, creșteri de taxe, distrugerea firmelor românești. Domnul Orban și cei de la PNL-USR nu vorbesc despre 7 decembrie. E un moment pe care să-l ascundă, dar noi îi vom face să vorbească. Le vom arăta că au un adversar. Asta vreau să construim astăzi împreună”, a spus Victor Ponta.

Astăzi, organismele statutare ale PRO România și ALDE au decis, simultan, să pornim la un drum împreună, să creăm o forță mai puternică, să ne unim resursele. Pe scena politică românească s-a constatat o polarizare pe cele două partide mari, o radicalizare a discursului politic și aș spune – dorință manifest a partidelor mari de a elimina partidele mai mici. Decizia de fuziune de astăzi este răspunsul nostru comun la această situație politică. Cred că este o decizie bazată pe experiența noastră politică și pe realitățile cu care suntem confruntați. Sperăm ca cele două partide să construiască o forță politică de centru, de factură social-liberală, care să mențină echilibrul. Vedem că există tendințe de derapaje grave la actuala putere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce privește organizarea în teritoriu, se va merge pe un sistem de co-președinție, cu un lider de la PRO România și unul de la ALDE. După ce vor fi stabilite chestiunile de principiu, fuziunea va fi oficializată în cadrul câte unui Congres organizat separat și ulterior un prim Congres al noului partid.

Raportul între PRO România și ALDE pe lista candidaților la alegerile parlamentare va fi de 60-40.

„Nu va fi paritate. Avem criterii obiective bazate pe rezultatele obținute de fiecare partid. Raportul va fi 60-40 PRO România – ALDE. Victor Ponta va deschide lista în București la Camera Deputaților, eu voi deschide lista la Senat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Zilele trecute, Victor Ponta spunea că noua formațiune ar putea obține 40 de parlamentari – 12 senatori și 28 de deputați.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.