PRO România a votat ÎMPOTRIVA prelungirii stării de urgență. Dobre: „După 15 mai nu mai avem virusul? Am înțeles, suntem proști. Ni se scot ochii cu cortul ăla de pe stadionul Portul”

Solicitarea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, adresată Parlamentului, cu privire la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.240/2020, a fost adoptată, joi, în Parlamentul României.

Dezbaterile liderilor partidelor parlamentare au început în jurul orei 12:00, iar cei care au anunțat încă de la început că vor vota împotrivă au fost președintele PRO România, Victor Ponta și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au invocat faptul că decretul nu îndeplinește necesitățile sociale și economice urgente. Aceleași critici le-au avut și cei de la PSD, președintele UDMR, Kelemen Hunor și liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, care au mai adăugat faptul că Parlamentul trebuie să fie unica autoritate legislativă a țării, însă au votat pentru.

În urma votului exercitat în Parlament, dintr-un total de 465 de senatori și deputați au votat 439, dintre care 404 pentru, 29 împotrivă, 5 s-au abținut, iar un parlamentar nu a votat.

Decretul a suferit o serie de modificări, despre care TOMIS NEWS a relatat la momentul respectiv, iar pe acestea președintele Klaus Iohannis le-a criticat dur, joi, după votul din Parlament și a răbufnit împotriva PSD, ALDE și PRO România.

Cei de la PRO România se așteptau, de altfel, la o ieșire politică a președintelui Iohannis, fiind eludată astfel esența dezbaterii din Parlament: absența completă a măsurilor sociale și economice. Deputatul constănțean Mircea Titus Dobre s-a aflat printre cei 29 de opozanți de astăzi și ne-a explicat de ce a votat împotrivă:

În primul rând, nu știu de când legiferează președintele, pentru că ceea ce a făcut în acest decret o consider o legiferare… Sigur, legiferează în baza unei OUG modificată de Guvernul Orban, deci e neconstituțional acest lucru. Singura autoritate a statului român care legiferează este Parlamentul României și Guvernul prin OUG și OG. Apoi, de pe 15 mai nu mai avem virusul? S-a evaporat? S-au închis problemele României? Toată lumea spune că între 20 aprilie – 1 mai este momentul de vârf al epidemiei în România și ar fi trebuit să ne dea o explicație, un document, ce facem după 15 mai? Noi am vrut să fie dat drumul după 4 mai, încet-încet, cu școala – clasele a IV-a, a VIII-a, a XII-a, cu regulile de distanțare socială. Trebuie să faci pas cu pas, cum îi place președintelui, dar… repede! Nu pas cu pas în ritmul președintelui. Trebuie mai repede. Nu scăpăm de problema asta, o spun specialiștii… Dar, era corect și normal ca președintele să se consulte cu liderii grupurilor parlamentare, despre etapa de după și nu mai erau azi discuții, declarații, a ieșit la 14:00 să se certe. Am înțeles, el e singurul deștept din România, restul suntem proști. Nu există măsuri sociale și economice, pentru că ei (guvernanții – n.r.) sunt incompetenți!”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Parlamentarul constănțean al PRO România este sceptic cu privire la specialiștii consultați de președintele Iohannis, arătând cu degetul spre guvern și, în special, pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care inițial a băgat în sperieți județul Constanța cu un potențial focar, revenind apoi asupra declarațiilor.

„Cei din PNL se consultă specialiști… nu știm care… cei de la guvern… Domnul Tătaru ar trebui întâi să clarifice cum e cu vânzarea măștilor la negru în farmacia soției lui! Eu cred că ăsta e virusul! Dacă nu el, soția lui! Din punctul meu de vedere, nu am cum să am încredere în nici unul care asigură guvernarea acum! Nu o spun ca om politic, pur și simplu ca om! (…) Domnul Tătaru, foarte bine că are specializarea de chirurg, dar nu este epidemiolog! Cu cine a vorbit dânsul? Că OMS nu a zis nimic… Presupune dânsul? Ne așteaptă o nouă stare de urgență la toamnă? (…) În județul nostru, avem 28 de paturi pe ATI, la sute de mii de locuitori ai județului! Acum două săptămâni, domnul Tătaru zicea că 28 de paturi la ATI sunt de ajuns… Atunci când, seara a fost focar, iar a doua zi ne-a spus că 28 de paturi sunt de ajuns! Ne scoate ochii cu cortul ăla de pe stadionul Portul…”, a mai spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *