PRO România a depus legea privind instituirea VOTULUI ELECTRONIC. Dobre: „Este o chestiune de normalitate!” Jianu: „Se poate vota timp de ȘAPTE ZILE, un sistem gândit cap-coadă ca să nu se poată frauda”

PRO România a depus, joi, la Senat, în calitate de primă camera sesizată, propunerea legislativă Privind organizarea și desfășurarea votului electronic. Astfel, pentru prima dată în istoria democratică a țării, există posibilitatea ca un sistem de vot în care nu contează cine numără voturile să fie implementat.

Potrivit proiectului, fiecare buletin electronic de vot este anonim, astfel încât nimeni nu poate spune cui aparține un anumit vot. Totodată, varianta propusă de PRO România se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituția care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele.

„Siguranța acestui sistem de vot este garantată de matematică și criptografie, nu de instituții prăfuite și generali cu 4 stele”, se arată în expunerea de motive.

„Este o discuție pe care o avem de foarte mult timp, despre votul electronic vorbim încă de la înființarea partidului. Cred că cel mai important lucru este ca toată lumea să aibă acces! Să nu mai existe discuții, că nu avem, că nu funcționează, că nu poate să voteze X sau Y. Totodată, să fim și noi în secolul XXI! În afară sunt foarte bine puși la punct. Se oferă ocazia ca toată lumea să își îndeplinească această datorie morală, este o chestiune de normalitate”, a spus deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Orice încercare de fraudare ar fi rapid sesizată și votul online poate fi suspendat până la remedierea vulnerabilități, iar cetățenii își pot exprima votul în varianta tradițională pe hârtie, dacă eliminarea vulnerabilități nu se întâmplă în timp util. Totodată, se pune întrebarea firească: ce șanse sunt ca votul multiplu să nu existe și în cadrul unui sistem online? Prin diverse IP-uri sau șiretlicuri IT-iști, există o astfel de portiță?

La această întrebare ne-a răspuns fostul ministru al Comunicațiilor în guvernul Grindeanu, fondatorul de facto al proiectului PRO România, Augustin Jianu.

„Sistemul se bazează pe o listă de alegători înregistrați la AEP și pe semnături electronice digitale, care se generează cu cheie privată și cu cheia publică, folosită pentru verificarea semnăturii. Cheia publică este ca un fel de adresă a alegătorului, identificator unic. Alegătorii au voie să voteze de mai multe ori, votul are următoarea procedură: se poate vota timp de șapte zile, ori de câte ori dorește alegătorul, dar se ia în considerare ultimul vot înainte de închiderea urnei! Este făcut ca să combată riscul cumpărării sau vânzării votului. Un primar poate să condiționeze votul prin neplata ajutoarelor sociale sau prin alte scheme de fraudă electorală și, atunci, în situația în care alegătorul este constrâns să voteze într-un fel el poate să arate că a votat într-un fel și ulterior mai votează o dată, pentru cine vrea de fapt! Este una din recomandările consiliului de miniștri al Consiliului Europei, la care România este parte, o recomandare emisă tocmai din această cauză. Sunt multe elemente ale recomandărilor pe care proiectul le respectă. Proiectul este gândit cap-coadă ca să nu se poată frauda”, a spus Augustin Jianu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.