Principalul beneficiar al creșterii facturilor la gaz este… STATUL! „Va încasa din majorare 2,7 miliarde de euro în 2022”

Asociația Energia Inteligentă susține că statul e principalul beneficiar al creșterii facturilor la gaze. Anul trecut, statul a încasat jumătate de milliard de euro din facturile mai mari, iar acum, în 2022, urmează să primească 2,7 miliarde de euro. E practic o creștere a impozitelor și taxelor, susține Asociația.

Asociația Energia Inteligentă explică de ce sunt mari facturile la gaze

Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că ”Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune”. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă. Da, dar aceasta era valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români”, arată Asociația Energia Inteligentă, într-un comunicat.

Specialiștii susțin că în iunie 2020, prin introducerea obligației pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele, s-a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta. Așa s-a ajuns la creșterea prețurilor. Asociația a mai ținut să demonteze și argumentul politicienilor că vina nu e la noi deoarece prețurile cresc în toată lumea: „Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească prețul și în Europa”.

AEI mai afirmă că prețurile au crescut și din cauza chiar a legii plafonării, care a impus un preț de referință de 370 lei/MWh, mai mare de 2,4 ori decât prețul din anul precedent. Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după „permisiunea” dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns astăzi la 640 lei/MWh, atrage atenția asociația.

Asociația Energia Inteligentă, despre facturile mari la gaze: Statul e principalul beneficiar

„Statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor). Suprataxarea veniturile suplimentare obţinute din creşterea preţurilor producătorilor de gaze naturale care depăşesc anumite limite sunt prevazute de OUG 7/2013. În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh, iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc. Astfel, apreciem că statul a fost beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz, acesta a încasat în anul 2021, jumătate de milliard de euro, iar în anul 2022 urmează să încaseze 2,7 miliarde de euro. Această sumă echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean”, a mai transmis Asociația Energia Inteligentă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *