Primul proiect de lege din noua legislatură: Judecătorii CCR, obligați să decidă asupra cauzelor la 45 de zile de la sesizare

Primul proiect de lege din actuala legislatură aparține unui liberal. Alexandru Kocsis a depus un proiect de lege care prevede termene clare pentru judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) ȋn soluționarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituționalitate. Concret, CCR trebuie să decidă asupra constituționalității legilor, în termen de 45 de zile de la primirea cererii.

Vă mai amintiţi că ȋn luna iunie, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională legea privind impozitarea pensiilor speciale? Vă mai amintiţi că judecătorii CCR au amânat de patru ori luarea unei decizii privind constituţionalitatea legii? Vă mai amintiţi că judecătorii CCR au decis abia pe data de 15 decembrie că impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională? A explicat cineva vreodată de ce a fost amânat termenul de patru ori sau de ce este măcar posibil să amâni nejustificat acest termen sau de ce a fost nevoie de 6 luni de zile pentru a decide ȋn privinţa constituţionalităţii unei legi, oricare ar fi acea lege? Primul meu proiect de lege prevede termene clare pentru soluționarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituționalitate a priori exercitat de către Curtea Constituțională. Vom avea termene maxime pentru fixarea primului termen de judecată și pronunțării soluției. Vom avea cauze soluţionate cu celeritate, nu amânări peste amânări, doar pentru că subiectul nu convine unora. Pe data de 8 decembrie, la 2 zile de la alegeri, când am văzut a patra amânare a Curţii Constituţionale ȋn privinţa legii de impozitare a pensiilor speciale, am spus că acesta va fi primul meu proiect din acest mandat. Consider că este o iniţiativă corectă, menită să pună capăt unei abordări discreţionare, poate chiar abuzive, pe care judecătorii CCR au avut-o de-a lungul timpului ȋn soluţionarea unor cauze de mare interes pentru public”, a precizat deputatul Kocsis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.