Primele inițiative legislative pe anul 2018: exproprierea pentru cauze de utilitate publică, internshipul, reducerea numărului de parlamentari la 300 și… autonomia Ținutului Secuiesc

Pentru parlamentari, munca începe abia în februarie. Dincolo de interminabilele vacanțe ale aleșilor, reținem că aceștia încep noul an cu 605 inițiative legislative încă nevotate, restante de anul trecut. Joi, alte 12 au fost depuse, din care enumerăm aici pe cele mai importante: proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Federativă a Braziliei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală; propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 privind educaţia naţională şi a Legii nr.263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor; proiectul de lege privind internshipul; propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea art.18 al Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate; propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.114 din 11 octombrie 1996 privind locuinţele sau propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. De menționat, aleșii UDMR nu se lasă mai prejos și un deputat a depus propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 privind educaţia naţională şi a Legii nr.263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor este inițiat de deputatul Szabo Odon și susținut de 36 de deputați și senatori de la toate partidele politice, dar majoritatea din cadrul UDMR și se referă la „cifrele îngrijorătoare care arată că în România cea mai dramatică scădere procentuală de 21,5% a numărului de copii sub vârsta de 3 ani din UE – de la 692.037 în anul 2000 la 542.955 în 2014”. România ocupă ultimul loc în UE în privința copiilor îngrijiți în creșe și proiectul propune ca, în perspectivă, să fie îngrijiți 175.000 de copii (33% din numărul total) în sistemul de creșe de stat, particular și confesional acreditat. Propunerea legislativă se află în dezbatere publică până pe 6 martie și propunerile entităților interesate pot fi făcute AICI!

Proiectul de Lege privind internshipul este inițiat de Guvern și a fost adoptat de Senat la 19 decembrie 2017. În prezent, se află la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor și se dorește reglementarea unor aspecte, precum integrarea persoanelor pe piața muncii prin crearea de oportunități de pregătire teoretică și practică pe parcursul unei perioade de maxim șase luni. Potrivit Guvernului, persoanele beneficiare au vârsta de 16 ani împliniți sau mai mult, iar organizația gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de angajați. Astfel, se dobândește vechime în muncă și, după caz, în specialitate, iar internul primește la finalului programului un certificat.

PMP a depus, joi,  o nouă iniţiativă legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, afirmând că vor aduce „un milion de români pentru a-i convinge pe cei din PSD să nu mai sfideze voinţa majorităţii cetăţenilor”. Deputatul Eugen Tomac a precizat faptul că PMP va cere spriinul USR, criticând PNL că a votat împotrivă la precedenta iniţiativă pentru reducerea numărului demnitarilor.

„Vom începe o campanie naţională pe acest subiect, pentru că credem că cei aproape 10 milioane de români care au ieşit în stradă şi au spus că vor un Parlament cu mai puţini parlamentari şi mai eficienţi au dreptate. Cred că a sosit timpul ca parlamentarii responsabili să coboare printre oameni, să meargă în popor şi să ceară sprijinul cetăţenilor activi pentru a scăpa de această majoritate toxică”, a spus Eugen Tomac.

Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc a fost depusă de deputatul UDMR József-György Kulcsár-Terza, care susține că „secuimea revendică autonomia teritorială (a Ținutului Secuiesc) în conformitate cu prevederile documentelor internaționale și cu practica în domeniu din statele UE”. Potrivit deputatului UDMR, statutul de autonomie „oferă garanțiile necesare și cadrul adecvat prosperării regiunii autonome, protecției identității naționale maghiare, a secuimii și intereselor specific ale colectivității”. Propunerea se află în dezbatere publică până pe 6 martie și doritorii își pot expune punctele de vedere AICI!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*