Primele doze de vaccin anti-covid au ajuns la București. „Există speranță, încredere, există și ezitare…”

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns în România pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 14:00, cu o întârziere de două ore față de planul inițial. Autospecialele au fost întâmpinate de Raed Arafat, șeful DSU și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului în România. Sâmbătă dimineață, acestea au ajuns în București.

Premierul Florin Cîțu, Valeriu Gheorghiță, Nicolae Ciucă și Raed Arafat au fost prezenți la eveniment, la Institutul Cantacuzino, centrul național de stocare, care poate asigura temperatura minimă de minus 80 de grade, alături de celelalte șase centre regionale din țară.

Florin Cîțu a arătat că România va beneficia de 10 milioane de doze, ceea ce înseamnă că abia 5 milioane dintre cetățeni vor fi vaccinați.

„Campania de vaccinare începe în același timp în România, în același timp în Europa. S-a muncit foarte mult și avem totul pus la punct să începem toată Europa în aceeași zi ca plan de vaccinare. Este un moment important, îl așteptăm de un an, iar apariția vaccinului, livrarea și distribuirea într-un timp record va ajuta la limitarea și la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă, în completarea măsurilor pe care deja le avem. Mâine începe campania de vaccinare, acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze și sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, iar informațiile – Ordonanța 63 o să fie completată pentru a continua cu campania în mass-media”, a spus Florin Cîțu.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că personalul campaniei de vaccinare se pregătește în fiecare zi să facă față întrebărilor scepticilor sau persoanelor ezitante.

„Efortul logistic a fost fără precedent. Astăzi, suntem cu un pas mai aproape de începerea campaniei de vaccinare. Mâine, va debuta în primele zece unități medicale aflate în prima linie de luptă împotriva covid. Suntem martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice, există speranță, încredere, există și ezitare pe marginea acestei teme, însă sunt bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebări. (…) Am primit în ultimele zile o serie de întrebări legitime. Prima persoană va fi cunoscută mâine, la Matei Balș. Mă interesează și a doua persoană și a treia și a mia, atât din rândul personalului medical, cât și din cadrul celorlalte categorii. Mă interesează și ultima persoană, pentru că atunci va fi momentul în care putem să spunem că am pus punct pandemiei. A fost un an cu foarte multe dificultăți, cu restricții, în care viața a fost perturbată”, a spus Valeriu Gheorghiță.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Primele doze de vaccin anti-covid au ajuns la București. „Există speranță, încredere, există și ezitare…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *