Primele doze de vaccin anti-covid au ajuns în România. Arafat: „Este un vaccin sigur, chiar dacă a fost dezvoltat într-o perioadă scurtă”

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns în România pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 14:00, cu o întârziere de două ore față de planul inițial. Autospecialele au fost întâmpinate de Raed Arafat, șeful DSU și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului în România.

vaccin frontiera nadlac

Chiar la Vama Nădlac 2, Raed Arafat a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a precizat că vaccinul este sigur, întrucât toate țările occidentale îl aplică:

Nu suntem singurii care aplicăm acest vaccin sau care l-am importat. Acest vaccin îl găsiți în toate țările UE, Statele Unite și alte țări. Asta înseamnă că a fost un scrutin foarte serios în Germania, Franța, Marea Britanie, SUA, Polonia, Ungaria… Toți aplică acest vaccin. Nimeni nu dorește să riște viața populației sale. Au fost analize ale experților care au recomandat că asta este soluția optimă. Există o campanie amplă de informare, de la care oamenii care încă mai au întrebări să intre să caute răspunsurile și să găsească în liniște care sunt explicațiile și de ce este bine să ne vaccinăm. Este un vaccin sigur, chiar dacă a fost dezvoltat într-o perioadă scurtă. O să fie mult mai multe informări și răspunsuri la întrebări. Orice întrebare este binevenită, pentru a lămuri orice semn pe care îl are cineva”, a spus Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU, începerea vaccinării nu înseamnă că ne relaxăm sau că scoatem masca:

Începerea vaccinării nu înseamnă că ne relaxăm, nu înseamnă că scoatem masca și nu ne mai interesează virusul. Începerea vaccinării este un pas și populația se convinge… când ajungem la 60-70% putem spune că cercul vicios e închis”, a mai spus Arafat.

valeriu gheorghita 3
Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru această onoare și a precizat că prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical. De asemenea, acesta subliniat că, în perioada următoare, campania de informare privind aceste vaccinuri se va intensifica.

Încă ne aflăm în pandemie, încă sunt mii de persoane infectate și este extrem de important să respectăm măsurile de prevenție, pentru noi, pentru celor dragi, pentru binele comunității. Avem o strategie. Prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical. Persoana este stabilită. (…) Este firească reticența unor cetățeni, mai ales că urmează să se intensifice campania de comunicare. Considerăm că toate acțiunile ulterioare trebuie să plece de la această nevoie, prin acțiuni concrete care să fie adresate fiecărei categorii, fiecărui cetățean, încât să aibă acces la cele mai bune informații, validate științific, susținute cu dovezi medicale, ca să ofere posibilitatea să alegi așa cum trebuie. Campania de informare a început deja”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Dozele de la Pfizer BioNTech vor ajunge la spitalele aflate din linia 1. Primul om care se va vaccina în România va fi un infecționist de la Matei Balș, în vârstă de 68 de ani. Începând din 28 decembrie, săptămânal vor ajunge în România în jur de 140.000 – 150.000 de doze.

Acțiunile care marchează Zilele europene ale vaccinării în România se desfășoară în perioada 25-27 decembrie. Ele vor fi organizate în București și în toate regiunile țării, printr-o serie de activități menite să marcheze debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acțiunile vor începe vineri, 25 decembrie, odată cu intrarea în țară, prin Vama Nădlac 2 (județul Arad) a primelor 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. Ora aproximativă de intrare în țară a primelor doze de vaccinuri este 12.00. Sâmbătă, 26 decembrie, vaccinurile vor ajunge la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 07.00.

Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09.00. În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.