Spread the love

L-am întâlnit pe primarul și candidatul liberal Gheorghe Moldovan undeva în fața Primăriei, venea de la Grădiniță:

„E o investiție nouă, o grădiniță cu trei săli de clasă, cabinet medical, cu toate instalațiile sanitare și locuri pentru educatori. O grădiniță după cele mai înalte standarde. Avem 420 de copii la școală și grădiniță”.

Primar din 2008, cu ce se prezintă acum în fața alegătorilor?

„În momentul de față avem o grădiniță cu program prelungit în construcție în satul Cotu Văii pe fonduri europene, avem semnat un contract de finanțare pe POR pentru școală nouă în Albești, având în vedere că s-au închiș școli în satele componente. Avem trei microbuze cu care o să aducem copiii. Sunt în execuție două proiecte PNDL pe asfalt, e în stadiul de semnare cu CNI pentru finanțarea a 18 km în satele componente, și un cămin cultural în Cotu Văii. Lucrăm la cel mai important proiect pentru mandatul care vine: alimentarea cu gaze a comunei. Este proiectul meu de suflet. În luna septembrie s-a deschis o Măsură pe fonduri europene, mă lupt pentru el. Sunt în stadiul de avizare a studiului de fezabilitate de mediu, mai am un singur aviz de luat. O să depunem proiectul cu șanse mari de reușită”.

Ce proiecte a mai avut pe fonduri europene?

„Un drum de exploatație agricolă care leagă satele Albești  și Cotu Văii, dotare cămin cultural cu costume populare, sunet, lumini etc, am semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea Căminului Cultural din Cotu Văii. La momentul ăsta sunt căminul, grădinița și școala în execuție”.

Primarul Moldovan are o echipă puternică la Primărie pentru atragerea de fonduri europene:

„Avem pentru că, în primul mandat, cea mai grea sarcină a fost să-mi formez o echipă. Am adus oameni tineri, marea majoritate din comună, care se implică și au înțeles că singura cale de a dezvolta comuna e atragerea de fonduri. În prima fază s-au văzut greu rezultatele, pentru că sunt cinci sate și dacă facem câte ceva în fiecare, ăla nu știe de celălalt… Acum încep să se vadă roadele, pentru că se adună. Am ajuns la un grad de asfaltare de 70 la sută în comună. Un atu important îl reprezintă patruzeci de ani de muncă în Albești. Familia are o exploatație agricolă. Unul dintre copii a făcut Dreptul și Agronomia, iar celălalt Management și Agronomia. E un lucru extraordinar să poți să-ți ții copii și nepoții lângă tine. Primăria lucrează acum, împreună cu ANIF și Ministerul Agriculturii, la reabilitarea sistemului de irigații. Fiind de meserie inginer agronom, am adunat fermierii. Am făcut o organizație de udători  și o să accesăm fonduri europene pentru partea noastră și cei de la ANIF să vină cu apa până aici”.

Ce a găsit în 2008 când a ajuns în Primărie?

„Nu eram interesat de politică, eram dedicate muncii mele. Dar mi-am zis că nu se poate să nu poți face nimic pentru comunitate, să mergi pe principiul „lasă că ne dă Consiliul Județean”. Nu erau proiecte, nu era sistem informatic, fiecare scria pe caiet ca la o contabilitate de CAP. Am venit aici și mi-a fost greu… Să vii din mediul privat, unde dacă zici fac asta, aia faci… Aici, proceduri peste proceduri. La început am pus accentual pe activități educaționale și culturale, că nu aveam altă posibilitate… Am găsit conturi blocate, executări silite, niciun metru de asfalt, nici garduri la școli nu erau, toalete în curte… Atunci am luat-o încet-încet și am stabilit niște priorități: educația pe primul loc, copiii. Am făcut un ansamblu de dansuri cu care mergeam în țară și străinătate și peste tot eram primiți cu mare drag. La un moment dat am organizat un festival „Dobroge, mândră grădină” cu 1400 de participanți, în trei zile. A fost și Goran Bregovic, într-un an. Am avut o formație și din Mexic. Festivalul era sub egida UNESCO. Toate edițiile le-am sponsorizat din buzunarul familie. Acum organizez festivalul școlar „Sunt mândru de portul meu”. Am reînviat Albeștiul. Am făcut sală de sport, bază sportivă modernă, echipă de fotbal care a promovat în liga a III-a”.

L-a ajutat conducerea județului?

„Am avut conflicte foarte mari cu Nicușor Constantinescu, eu fiind un om de dreapta. Nu că am avut eu ceva cu el, dar îi băga fostul primar tot felul de lucruri în cap. După patru ani, când a văzut că am câșigat și al doilea mandat a venit la Ziua Națională, pe care o organizam în fiecare an, cu fasole, cu țuică fiartă, cu spectacol… A venit și a stat toată ziua aici. I-am zis: „Bă, nene, ăsta sunt! Dacă dumneata crezi că merită și comuna asta niște lucruri… Adversarii, dacă sunt golani, au și ei limbajul lor și te respectă… Realizarea cea mai mare din acești 12 ani e un colectiv de oameni care făceau contabilitate cu creionul, când am venit eu, acum când vine cetățeanul în două minute vede pe calculator tot, tot, tot. Lucrurile merg spre bine. Și vor fi multe, multe realizări în următorul mandat. După ce terminăm cu drumurile, cu gazele, vom face foarte multe locuri de joacă, spații verzi, trotuare…  O să punem multe flori, dar nu puteam să le punem și după aia, după două luni, să săpăm și să stricăm”.

COMANDAT DE PNL CONSTANȚACOD AEP 21200012

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *