Primarul Chițac vrea să repare rețeaua de termoficare cu bani europeni. Termenul optimist: În DOI ani

Consilierii locali municipali au adoptat mai multe proiecte de hotărâre în ședința de vineri, unele dintre ele fiind referitoare la sistemul de termoficare al orașului. Concret, este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1, etapa 2, etapa 1 și 2, dar și cel privind aprobarea proiectului ce va fi depus pentru obținerea finanțării europene în acest sens. Potrivit studiilor de fezabilitate, Primăria Constanța are nevoie de aproximativ 50 de milioane de euro (fără T.V.A.) pentru investiție, din care dacă s-ar obține fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (P.O.I.M.), ar plăti puțin peste 2 milioane de euro din bugetul local. Pentru studiul de fezabilitate pentru etapa 3 a programului de reabilitare abia s-a lansat ieri licitația, iar ofertele pot fi trimise până pe 4 februarie a.c., ora 23.59. Pentru acest studiu, primul adoptat în ședința de vineri, administrația locală va plăti maximum 133.500 lei fără T.V.A., iar acesta va include toți indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea rețelelor din zonele Peninsulă, Faleză Nord și Depozite. Acesta ar putea fi gata în două luni de la semnarea contractului.

Fără aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a acestui studiu de fezabilitate care însemnează reabilitarea rețelei de transport – Faza 1, în valoare de 19 milioane euro fără TVA, nu putem depune documentele de a accesa fonduri europene. (…) Pentru etapa a 2-a înseamnă alte canale de transfer. Am făcut un studiu de fundamentare, din care au rezultat indicatorii tehnico-economici. (…) Am purtat discuții cu autoritatea de management a Programului Operațional Infrastructură Mare pentru a depune două proiecte – și avem acordul informal al domniilor lor, a câte 20 milioane de euro privind reabilitarea rețelei de transport termic. (…) Ne-am gândit la un singur proiect de 40 de milioane, însă discuțiile s-au concretizat ieri și a trebuit să ne adaptăm situației”, a spus primarul Vergil Chițac.

Potrivit proiectelor, vor fi reabilitați 89,752km de conducte, iar la finalizare, pierderile de căldură se vor reduce cu 129.748,52 Gcal/an, de la 160.553,76 în prezent. Durata de execuție este de un an și jumătate, din care trei luni organizare procedură de contractare, trei luni proiectare și 12 luni execuție. Finanțarea investiției s-ar realiza din fondul european de dezvoltare regională (P.O.I.M), bugetul de stat și de la bugetul local. Adică 49.886.528,12 euro în total (fără T.V.A.), din care 2.024.260,38 euro ar plăti Primăria.

Proiectele adoptat vineri sunt disponibile AICI, AICI, AICI și AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.