Primarul Chițac, total INDIFERENT față de greva de la CT BUS: „Trag speranța că lucrurile vor reintra în normal și că vorbim limba bunului simț”

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, nu este afectat în nici un fel de greva pornită luni dimineață la CT BUS. Ba chiar mai are puțin și-i numește pe angajați nesimțiți, subliniind faptul că… nu este treaba Primăriei să se ocupe de salariile celor peste 400 de angajați ai companiei locale de transport în comun. Luni, de la 04:30, șoferii CT BUS au refuzat să iasă pe traseu. Primarul Chițac a promis că se va deplasa la sediul companiei, însă ulterior s-a răzgândit, vorbind aproximativ o oră într-un interviu la o televiziune centrală despre formarea guvernului Nicolae Ciucă. Situația i-a iritat până și pe liberalii constănțeni.

Primarul Chițac a trimis, totuși, un comunicat de presă, din care reținem faptul că toți constănțenii care au așteptat luni dimineață în zadar, în ploaie, un autobuz sunt un fel de cantitate neglijabilă, orașul nu este paralizat, ci s-a creat o emoție. Evident, nu are nici cea mai mică intenție să negocieze contractul colectiv de muncă și nici o dorință de dialog:

„Stimați angajați ai CT Bus, constănțenii vă plătesc pentru a le asigura transportul public în oraș. Vă rog să rețineți acest lucru. Dumneavoastră vă primiți salariile din banii orașului și ai cetățenilor pe care sunteți obligați să îi respectați. Hai să limpezim puțin toată această situație: anul trecut, din veniturile totale ale companiei (121 de milioane de lei), Primăria (adică locuitorii orașului Constanța) a plătit 84% (102 milioane). Mai mult decât atât, separat de această finanțare, tot din banii constănțenilor se plătesc autobuzele și microbuzele noi, ceea ce presupune o investiție de peste 100 de milioane de lei. Bun, mai departe. În 2020, CT Bus a avut 724 de salariați, care au atras o cheltuială de circa 55 de milioane de lei. Asta înseamnă un salariu lunar mediu net de 3700 lei la nivel de companie. Păstrând proporția de mai sus, deducem că 3100 de lei vi i-au plătit locuitorii orașului, iar restul de 600 lei i-ați produs dumneavoastră. Având în vedere aceste lucruri, permiteți-mi să vă întreb: este corect ce ați făcut astăzi? Vi se pare normal să îi văduviți de un serviciu esențial pe cei care vă plătesc salariile? Nu mă înțelegeți greșit, sunt perfect de acord ca performanța să se plătească întocmai. Și îmi doresc și eu ca în Constanța toată lumea să beneficieze de salarii bune și de un trai decent. Dar vă rog frumos să rețineți că soluția creșterii veniturilor ține de gestionarea eficientă a banilor pe care vi-i dau deja cetățenii și de creșterea veniturilor proprii. Iar aceasta este responsabilitatea exclusivă a companiei de care vă ocupați dumneavoastră, nu a constănțenilor pe care astăzi i-ați privat de un serviciu pe care ei vi-l plătesc. Trag speranța că lucrurile vor reintra în normal și că vorbim toți aceeași limbă: cea a bunului-simț și a respectului față de mâna care ne hrănește”, a transmis Vergil Chițac.

Luni după-amiază, reprezentanții CT BUS au revenit cu un comunicat de presă:

CT BUS informează publicul călător că, în contextul protestului ce a paralizat astăzi transportul în comun pe raza municipiului Constanța, conducerea companiei de transport depune eforturi pentru găsirea unor soluții adecvate. Conducerea executivă a CT BUS S.A., membrii Consiliului de Administrație, dar și reprezentanții Adunării Generale a Acționarilor și ai Primăriei Municipiului Constanța sunt angrenați în demersuri menite să asigure reluarea transportului în comun în cel mai scurt timp posibil. Pe această cale vă oferim, încă o dată, scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții companiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *