Primarul Chițac INTERZICE corturile pentru strângerea de semnături privind DEMITEREA sa. Parlamentari AUR: „La Constanța, amiralul va fi ARUNCAT PESTE BORD”

Parlamentarii constănțeni ai AUR au anunțat încă din luna februarie faptul că primarul municipiului, liberalul Vergil Chițac, va fi demis. La Constanța se strâng deja semnături pentru inițierea unui referendum de demitere și astăzi cei de la AUR s-au confruntat cu primul blocaj serios din partea administrației publice locale: Primarul Vergil Chițac refuză amplasarea unor corturi în zone aglomerate ale municipiului Constanța pentru strângerea de semnături, fără nici o bază legală, ceea ce înseamnă că edilul va fi acționat în judecată.

Raspuns Primar Vergil Chitac

Obstrucționarea unui demers democratic, fără nici un temei legal, i-a enervat și mai tare pe cei de la AUR, care au anunțat luni că vor apela la pârghiile juridice:

„Vom formula o plângere prealabilă la Instituția Prefectului Constanța cu privire la legalitatea deciziei și, evident, vom acționa și în instanțele de judecată. Cred că este clar pentru toată lumea că acel răspuns este unul în bătaie de joc, care nu are nici o legătură cu prevederile normative privind organizarea unui astfel de referendum. Este strict o abordare politică, de teamă, ca să fiu foarte clar! Primarul Chițac știe că, dacă mâine are loc referendumul de demitere, nu îl mai salvează nici toată armata NATO, este conștient de ura constănțenilor față de el”, a declarat senatorul Sorin Mateescu.

„Recunosc că m-am tăvălit de râs când am văzut răspunsul amiralului rezervist și fără flotă. Pentru noi este foarte clar: barca amiralului a început să ia apă și îi este teamă să nu fie aruncat peste bord. Va fi aruncat peste bord, i-am promis-o de mai multe ori! Toate regulamentele aplicate sunt revoltătoare, ilegale; toate deciziile au transformat Constanța într-un dezastru rutier, o junglă urbană în care – la propriu – ne mănâncă șerpii, viața în general în municipiul Constanța devine tot mai insuportabilă! Aici nu mai e vorba de politică, e vorba de bunul simț, respectul față de cetățean. Noi nu suntem dispuși să așteptăm până în 2024, când o să ne scufunde orașul de tot și apoi – oricine ar fi primar – ar  fi nevoit să repare în ani de zile toate stricăciunile produse de acest amiral inconștient și arogant. Amirale, vei fi o premieră politică și o lecție pentru toate partidele: ARUNCAT PESTE BORD!”, a completat și deputatul Viorel Focșa.

Amintim că practica instalării de corturi privind inițierea unui astfel de referendum are acoperire legală, fiind vorba de nu mai puțin de trei acte normative plus Constituția. De exemplu, în 2017, Asociația București fără ei a folosit corturi pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere a primarului general de atunci al capitalei – Gabriela Firea, a primarilor de sector și a Consiliului General al Muncipiului București.

De asemenea, tot luni, un partid cu reprezentare parlamentară anunță că demarează procedurile pentru inițierea unui referendum de demitere a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

Au trecut opt luni de când Bucureștiul are o nouă administrație și este evident că în toată această perioadă nu s-a făcut nimic pentru bucureșteni. Dimpotrivă, chiar putem vorbi de un regres în multe privințe. Lucrurile nu merg in direcția potrivită, iar acțiunile recente ale primarului general au demonstrat că actuala administrație este preocupată de orice altceva, numai de interesul comunității nu. Nicușor Dan pare să aibă agendă paralelă nu doar cu promisiunile de campanie, ci și cu nevoile bucureștenilor”, a declarat deputatul umanist Steluța Cătăniciu, membru al Biroului Executiv al PPU (social-liberal).

Tot în București, oamenii au început să strângă semnături pentru ca primarul Clotilde Armand să plece din funcție. La nivelul județului Constanța s-ar putea produce prima demitere prin această metodă: la Agigea.

Potrivit legii, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia.

Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”, prevede Codul Administrativ.

Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Primarul este demis dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.