Primarul Chițac, „înghesuit” de elevi: „Este PRESIUNE mare pe buget! Semnez tot, nu ne mai dezvoltăm și după patru ani am plecat!”

Ziua de marți a început cu furtună mare în Primăria Constanța. Înainte de ședința extraordinară planificată pentru astăzi, elevii constănțeni au demarat un adevărat asediu împotriva primarului Vergil Chițac, susținând că acesta… refuză să acorde burse.

Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Județean al Elevilor au făcut, pentru prima dată, front comun și au condamnat ferm „atitudinea noii administrații locale privind situația burselor elevilor din Municipiul Constanța, astfel, elevii olimpici, dar și cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsați fără sprijinul autorităților”.

„AEC a transmis la finalul lunii noiembrie o solicitare primăriei în care atrăgea atenția cu privire la întârzierea nejustificată a burselor pentru elevii înscriși la unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Constanța. Ca răspuns, primăria a menționat faptul că hotărârea privind bursele va fi adoptată în prima ședință din luna decembrie. Luni, 14 decembrie a.c., pe site-ul municipalității a fost publicat proiectul privind acordarea burselor elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021, hotărâre unde sunt precizate doar cuantumul și numărul burselor de ajutor social. Conform Legii educației, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanța școlară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflați în risc de abandon școlar. Situația este cu atât mai gravă, cu cât Constanța este unul din orașele unde lupta pentru a obține respectarea legii și implicit a burselor pentru elevi a fost punctul de plecare al tuturor demersurilor Asociației Elevilor din Constanța. Amintim faptul că cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele ܈școlare îl găsim în județul Constanța, unde 30% dintre unitățile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse școlare, acest lucru având un impact negativ în condițiile în care Constanța ar rămâne singurul Municipiu reședință de județ care nu acordă burse de merit, de studiu și de performanță”, au transmis reprezentanții AEC.

„Consiliul Județean al Elevilor Constanța consideră că inițiativa primarului Constanței este ilegală și profund discriminatorie, întrucât, conform legii, administrațiile publice locale au obligația de a acorda toate tipurile de bursă (de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social), pentru toți elevii eligibili. În cazul în care celelalte tipuri de bursă nu vor fi acordate, aproximativ 15.000 de elevi care învață în municipiul Constanța vor fi privați de dreptul la burse școlare și chiar de dreptul constituțional la educație. Astfel, solicităm ferm consilierilor locali și primarului Vergil Chițac să amendeze proiectul de hotărâre, în sensul în care aceasta să cuprindă sume de bani și pentru celelalte tipuri de bursă, conform art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede foarte clar că numărul și cuantumul tuturor tipurilor de bursă se stabilesc, anual, prin hotărâre a Consiliului Local”, au complet și cei de la CJE.

Primarul Vergil Chițac arată că acordarea acestor burse reprezintă o presiune enormă pe bugetul local, în baza unei aiurite Hotărâri de Guvern. Chițac ne-a oferit cifrele și ne-a precizat că semnarea pentru aceste burse ar echivala cu condamnarea orașului la subdezvoltare.

„Cu siguranță se va discuta despre asta și în ședința de astăzi. Am considerat că ședința de îndată înseamnă bursele sociale. Referitor la restul de burse – performanță, merit și studiu, îmi trebuie o analiză de buget foarte clară. Evoluția banilor de la buget pentru burse: 2018 – 11 milioane, 2019 – 12 milioane, 2020 – 15 milioane, 2021 – 26,2 milioane! Legea spune că bursele se dau din sumele defalcate de la bugetul de stat. Nu am primit nici un ban cu această destinație! Am calculat toate subvențiile pentru anul viitor. Primim echivalentul unei sume, dar mai mică decât avem nevoie. Rezultă cheltuieli de 240 de milioane, din buget total de 500 de milioane! Bugetul are un deficit structural, noi cheltuim mai mult decât încasăm. E decizia CL, dar eu sunt dator să spun că nu pot marșa pe populismul ăsta! Ei trebuie să înțeleagă că e foarte dificil să crești de la 15 milioane la 26,2 milioane! Elevii au pus presiune pe Guvern, care a emis o HG și au aruncat toate astea pe bugetele locale! Acum ei spun că așa zice legea! Numai pentru bursa de merit, care înseamnă media de 8,50 și 10 la purtare – 12.000 de elevi! Spun întregii comunități să facem o analiză împreună! Semnez subvențiile, le dau, nu ne mai dezvoltăm și după patru ani am plecat… Mă cert cu CT BUS că îi dau 100 milioane lei lui Niță și spune că el face profit! 80% primește compensații de la Primărie! La Cluj nu se dă nici un leu!”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.