Primarul Chițac, în vizită cu ministrul Dezvoltării la lucrările de restaurare a Cazinoului. „Va fi predat constănțenilor și turiștilor în toată splendoarea în 2022”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a efectuat vineri o vizită de lucru, alături ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, Cseke Attila, la lucrările de restaurare a Cazinoului. În cadrul vizitei au mai participat prefectul Constanței, Silviu Coșa și președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

„Cred că foarte mulți cetățeni din România cunosc acest Cazinou, au văzut această splendidă clădire. Prin această investiție va fi un punct de atracție al litoralului românesc, dar și funcționalitatea acestui Cazinou care prevede amenajarea unei săli de evenimente, un muzeu al Cazinoului, o sală multifuncțională pentru spectacole, baluri și tot ce este adiacent. Este cea mai importantă clădire construită în stilul art-nouveau de pe litoralul românesc și ultima intervenție a fost în 1987-1988. Preconizăm că în a doua parte a anului următor investiția va fi finalizată, la 35 de ani de la ultima intervenție. Mobilizarea constructorului este bună, avansează frumos, chiar dacă mai descoperim probleme noi care nu au fost relevate în documentația tehnică, pentru că nu erau cunoscute”, a spus Cseke Attila.

La rândul său, primarul Chițac a arătat că edificiul va fi unul nou, așa cum Bricul Mircea este continuatorul celui de la 1882:

„Am o părere foarte bună, față de vizita mea din vară, este clar că au evoluat foarte mult. E motiv de optimism pentru mine, eu fac parte din generația care a vizitat foarte des Cazinoul pe vremea când era operațional. Cei tineri, din păcate, nu știu lucrul ăsta. După atâta amar de vreme, când el a fost lăsat în paragină, e bine că se întâmplă lucrul acesta și iată că Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale a transformat proiectul acesta dintr-unul local în unul național. Din punct de vedere ingineresc, aceasta este o clădire nouă, pentru că s-au făcut intervenții masive la zona de rezistență, pentru că materialele folosite sunt altele și sunt speciale, pentru că zona aceasta este expusă mediului marin, iar toate instalațiile vor fi noi, moderne. Această clădire este un cazino nou, continuatorul cazinoului de la 1910, așa cum Bricul Mircea este continuatorul celui de la 1882. Bricul Mircea și Cazinoul Constanța sunt primele două branduri și simboluri ale Constanței. (…) Utilitatea este cea pentru care s-a făcut nota de fundamentare. Din câte am înțeles, utilitatea este mai mult culturală. Dar trebuie să gândim și în termeni economici, pentru că, la un moment dat, clădirea va fi gata, ea va cheltui bani pentru a fi funcțională, iar atunci va trebui să vedem de unde scoatem banii ăștia. Va trebui să facem într-o așa manieră încât să producă și ea bani, iar dacă nu, va trebui să scoatem bani din bugetul local, iar asta nu e bine. Dacă vom avea și un stadion Farul, și vom avea, dacă vom avea și o sală polivalentă, fără a gândi și în termeni economici ca aceaste active să facă bani, atunci sigur că vom fi nevoiți să luăm bani de la bugetul local și nu vom mai avea bani pentru investiții. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar trebuie să fim pragmatici, trebuie să gândim și în termeni comerciali tot ceea ce facem”, a spus Vergil Chițac.

Ulterior, primarul Chițac, Cseke Attila, Silviu Coșa și Bogdan Huțucă s-au deplasat la lucrările de la Sala Polivalentă, unde termenul de finalizare a lucrărilor este 27 iulie 2022.

chitac

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.