Primarul Chițac iar își pune pe cap elevii constănțeni: „Este DEZINTERESAT de comunitatea școlară și prevenirea abandonului! Banii de burse nici măcar nu îi dă el, ci Guvernul!”

În cursul zilei de 21 octombrie 2021, a fost publicat, pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, un proiect de hotărâre a Consiliului Local ce stabilește numărul și cuantumul burselor aferente semestrului I al anului școlar 2021-2022, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. În luna decembrie a anului trecut, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 1064/2020 care a fixat cuantumul minim al burselor școlare la 100 de lei, prin transferarea, către administrațiile locale, a sumelor necesare din bugetul de stat. Astfel, Legea bugetului de stat pentru anul 2021 prevede, în fondurile Ministerului Educației, o sumă de peste 500 de milioane de lei, destinată exclusiv plății burselor elevilor în toate localitățile din România, urmând ca acești bani să fie primiți de primării, odată cu constituirea bugetelor locale.

Totuși, Primăria Constanța propune stabilirea acelorași cuantumuri ale burselor școlare ca în semestrul al II-lea, cu toate că, acum, în bugetul de stat, sunt prevăzuți 100 de lei, lunar, pentru fiecare elev eligibil. În mod normal, primăria ar trebui să mențină sumele alocate inițial din bugetul local pentru bursele școlare și, în același timp, să suplimenteze cuantumurile cu 100 de lei – reprezentând banii veniți de la nivel central. Spre exemplu, în cazul bursei de merit, aflată la momentul actual la suma de 100 de lei, odată cu primirea banilor de la bugetul de stat, primăria nu va mai face niciun efort financiar pentru a susține elevii constănțeni, ci va plafona cuantumul și se va limita doar la suma transferată de Ministerul Educației, transmite marți Consiliul Județean al Elevilor Constanța, care își exprimă dezamăgirea față de prezentul proiect de hotărâre și consideră că lipsa investițiilor în educația de la nivel local reprezintă, implicit, lipsa interesului față de comunitatea școlară:

„Solicităm ferm consilierilor locali să amendeze proiectul de hotărâre, în sensul suplimentării cuantumurilor burselor cu 100 de lei, reprezentând banii transferați din bugetul de stat”.

,,Din păcate ne lovim de aceeași situație avută anul trecut, când Primăria Constanța a plafonat cuantumurile, făcând astfel economii pe spatele elevilor. Constatăm cu dezamăgire faptul că și în acest an școlar, administrația locală a decis să nu investească în stimularea creșterii performanței școlare și în prevenirea abandonului școlar. Amintim că suplimentarea cuantumurilor cu 100 de lei nu are niciun impact bugetar asupra fondurilor locale, întrucât sunt bani proveniți de la nivel central.” – a declarat Eduard Chirilov, președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Primarul Chițac iar își pune pe cap elevii constănțeni: „Este DEZINTERESAT de comunitatea școlară și prevenirea abandonului! Banii de burse nici măcar nu îi dă el, ci Guvernul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *