Primarul Chițac amenință firma de salubritate cu REZILIEREA CONTRACTULUI. „Judecătorul o să dea cu ciocanul în masă! O să facem insule ecologice la blocuri” – DOCUMENT
A fost ședință online miercuri a Consiliului Local Municipal Constanța și, printre proiectele de hotărâre, s-a regăsit cel privind „aprobarea actului adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Constanta prin concesiune nr.70717/09.05.2008, încheiat cu SC Polaris M Holding SRL”. Amintim că la începutul ședinței din 10 iunie primarul Vergil Chițac a retras proiectul, după o serie de turbulențe din partea celor de la USR.
Astfel, în ședința de astăzi, partea administrativă a ajuns la un consens și a adoptat proiectul, practic actul adițional la celebrul contract din 2008, despre care primarul Chițac susține că este conceput în jurul colectării selective și a reciclării:
„Contractul acesta prin care, în 2008, am delegat serviciul acesta pe 25 de ani, vizează un serviciu esențial pentru populație, alături de serviciile de apă, canalizare, iluminat, termie… Este absolut obligatoriu, legal, ca primăria să ofere aceste servicii. Nu e un contract comercial, așa cum a crezut toată lumea. Are un caracter comercial, nu se poate altfel, dar nu e eminamente economic. Legea prevede ca profitul să fie unul rezonabil, în jur de 5%. (…) Contractul este unul administrativ, cu latură comercială. (…) Actul adițional a fost făcut pentru că de ani de zile se vorbește de colectare selectivă și reciclare, în Constanța mai că nu s-a făcut nimic. România, până în 2020, 50% din deșeurile acestea să fie reciclate. Noi am ajuns la 13%, iar Constanța e sub 3%… În fiecare an ducem la groapa de gunoi multe mii de tone, cam 150.000 pe an. (…) 40.000 de tone pe care în loc să le reciclăm le ducem la groapă, nu doar că depozităm gunoiul și plătim pentru el, dar suntem și amendați pentru că nu am realizat ținta de reciclare. În actul adițional – ne-am înțeles aici cu Polaris – am stabilit prețurile pentru componentele reciclabile și al doilea set de modificări ține de chestiuni care trebuie introduse în contract. Din 2008 au intervenit legi, cum ar fi ținta de reciclare – 50% anul trecut, 60% anul acesta, 70% anul viitor. Trebuie să își asume această țintă. (…) Noi ne ducem cu acest act adițional la Polaris. O atitudine normală ar fi să spună că e de acord cu tarifele la reciclabile și nu sunt de acord cu alte amendamente… dar trebuie să ne spună clar ce puncte. Din momentul acela, actul adițional își intră în funcțiune, urmând ca celelalte să fie subiectul unei acțiuni în instanță, unde ne vom judeca, iar judecătorul va da cu ciocanul în masă. În final, dacă nu ne înțelegem, vom avea un act adițional „scanat” de justiție. Dacă ei refuză să semneze actul adițional, ceea ce e un abuz, contractul de salubritate merge înainte, însă va trebui să mergem în instanță și un refuz nejustificat poate să constituie un motiv de reziliere totală a contractului”, a spus primarul Chițac, într-o conferință de presă online.
Imediat după ședința de astăzi, Polaris M Holding a transmis un comunicat de presă, în care a subliniat faptul că „se regăsește în imposibilitatea de a opera, în condiții de siguranță, un numar de 52 dintr-un total de 389 de platforme supraterane pentru deșeuri menajere”:
„Începând cu data de 1 iulie 2022, Polaris M Holding se regăsește în imposibilitatea de a opera, în condiții de siguranță, un numar de 52 dintr-un total de 389 de platforme supraterane pentru deșeuri menajere, aflate pe raza municipiului Constanța. Aceste platforme se află într-o stare avansată de degradare și reprezintă un real pericol pentru operatorii de salubrizare, deoarece aceștia trebuie să pătrundă în interiorul platformelor pentru a manevra containerele în vederea evacuării deșeurilor. Pentru a remedia această situație, în data de 15.06.2022, Polaris M Holding SRL a transmis Primăriei Municipiului Constanța, proprietarul acestor platforme de colectare, inventarul platformelor degradate, însoțit de imagini care să ateste starea celor 52 de platforme supraterane. Polaris M Holding a înștiințat Primăria Municipiului Constanța, Garda Națională de Mediu și Agenția de Mediu despre modul de colectare de la aceste platforme, până când starea lor fizică va fi remediată. În situația actuală, amplasarea containerelor de colectare în imediata apropiere a platformelor supraterane reprezintă o soluție temporară, care asigură continuitate serviciului de salubrizare și oferă siguranță angajaților noștri. Am decis să adoptăm acestă soluție până la finalizarea lucrărilor de reabilitare și înlăturare a stării de pericol. Menționăm că operațiunile de colectare a deșeurilor menajere, la aceste puncte, se vor desfășura conform graficului actual”, a transmis Polaris.
Anunțul firmei l-a iritat pe Chițac, care a precizat faptul că Polaris trebuie să se conformeze la noile realități, întrucât edilul are… din nou un plan: insule ecologice la blocurile din Constanța:
„Dacă nu aveam ședința de astăzi nu mai erau degradate platformele sau ce? E adevărat că platformele sunt degradate. Tot actul adițional se învârte în jurul colectării selective și a reciclării. Nu putem să luăm gunoiul și să-l ducem la groapă, să nu separăm… E un trend european… Materialele acestea deja sunt resurse, nu se mai vorbește de gunoi… Noi aplicăm acum pentru a achiziționa 460 de platforme de colectare selectivă. Important este să se facă acolo unde sunt blocuri. Aceste platforme le vom înlocui în timp cu insule ecologice. Depinde și de educarea noastră a tuturor. Mie mi-ar plăcea să discut cu Polaris chestiuni mai ample. Dincolo de colectare selectivă și reciclare, să discutăm cu populația, asociațiile de proprietari, lumea să înțeleagă și să acceptăm că fiecare trebuie să plătească cât aruncă. E un drum lung, dar trebuie să începem de undeva”, a mai spus primarul Chițac.