Primarul Chițac a dat 31.000 de euro pentru o dronă pe care a ridicat-o ILEGAL! Acum îi lipsește „un PC performant”

Achizițiile publice în Primăria Constanța încep să devină nu doar foarte cunoscute, ci foarte… discutabile. Un astfel de exemplu este o dronă, din nu înțelegem care motive dorită de Vergil Chițac. În februarie 2021, Primăria publica un anunț privind achiziția directă având ca obiect ,,Dronă profesională cu decolare și aterizare verticală pentru lucrări fotogrammetrice”, practic drona în cauză, care a ajuns la 30,800 de euro, cu TVA (caietul de sarcini AICI!)

Marea problemă a Primăriei o reprezintă faptul că, deși a aruncat cu banii pe geam, nu poate utiliza drone, din mai multe motive. În primul rând, nu există compartiment specializat pentru așa ceva, aspect la care nu s-a gândit nimeni din instituție înainte de demararea procedurii și, de altfel, cum rușinos au mai procedat și în alte cazuri (plasticul pentru buletinele de identitate de ex., problematic pe parcursul anului 2020 – n.r.).

Data achiziționării dronei DJI Matrice 300RTK este martie 2021, iar societatea furnizoare este Survey Topo Solutions SRL Cluj Napoca.

„Motivele achiziționării dronei DJI Matrice 300RTK sunt cele de a asigura obținerea de fotogramme și ortofotoplanuri digitale necesare întocmirii planurilor topografice și cadastrale, în vederea determinării și evidențierii exacte a suprafețelor de teren aferente imobilelor aparținând domeniului public și privat al Municipiului Constanța sau aflate în administrarea Consiliului Local, recum și clarificarea regimului juridic pentru aceste imobile”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

drona DJI Matrice 300 RTK
DJI Matrice 300 RTK

Necesitatea putem să o înțelegem. Modul de utilizare însă ține, la propriu, de… Codul penal. Primăria Constanța a ridicat drona în perioada de testare, fără a avea autorizațiile necesare, care nu sunt nici puține și nici ușor de obținut. Pentru o astfel de dronă, este necesară o licență europeană de zbor, licența A2 de la Autoritatea Aeronautica Română ACCR, dar și aprobare specială de la Comandamentul Operațional Aerian Principal COAP – adică Forțele Aeriene sau, mai exact, Ministerul Apărării, atât de drag primarului Chițac. Mai mult, respectiva dronă, conform legii, nu poate fi utilizată în intravilan! Nimeni din Primăria Constanța nu a avut nici o treabă cu astfel de obligații legale, singura problemă a instituției în momentul de față fiind faptul că… nu au un PC performant și pentru care, probabil, urmează o atribuire directă:

„Drona DJI Matrice 300RT a fost folosită în perioada de testare a echipamentelor de la sol și aeriene și de pregătire a personalului care o va opera. După această perioadă nu a mai fost utilizată datorită faptului că până în luna aprilie a.c., Compartimentul Fotogrammetrie nu deținea un PC performant, care să facă posibilă atât stocarea datelor preluate prin zboruri fotogrammetrice cât și prelucrarea  volumului foarte mare de date colectate de către dronă.  În luna aprilie a.c. au fost achiziționate PC-uri capabile de a stoca și prelucra datele colectate de către dronă. Compartimentul specializat din cadrul Primăriei Municipiului Constanța care se ocupă cu utilizarea dronei DJI Matrice 300RTK și prelucrarea datelor rezultate în urma măsurătorilor este Compartimentul Fotogrammetrie”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *