Spread the love

În condițiile în care multe dintre administrațiile publice locale, în special cele de comună, supraviețuiesc la limita sărăciei, în primăvara acestui an, Guvernul Dăncilă a întins o mană de ajutor primăriilor, cărora le-a oferit posibilitatea de a se împrumuta de la Trezoreria statului, în condiții foarte avantajoase. Astfel, la 1 martie, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență, nr. 11/2018, pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, prin care li se permit primăriilor să se împrumute de la stat, prin Trezorerie, la sume până în 500 milioane de lei (bani proveniţi din privatizări), așa cum TOMIS NEWS relata la mijlocul lunii aprilie a.c.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul deschide tolba cu bani pentru primării? Administrațiile locale pot lua bani de la stat cu… împrumut!

„Unitățile administrativ-teritoriale pot solicita în 2018 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500.000,00 mii lei pentru perioada 2018 – 2019. Tragerea împrumutului autorizat se va face integral în anul 2019, în limita sumelor aprobate, conform legii, ca plafoane de contractare și de trageri pentru fiecare dintre anii 2018 și 2019. Împrumuturile se contractează de unitățile administrativ-teritoriale pentru asigurarea finanțării proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate, în următoarele condiții: Dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, dobânda rezultată rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește astfel: (i) 2 puncte procentuale pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv; (ii) 2,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv; (iii) 3 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani, inclusiv; (iv) 3,5 puncte procentuale pentru scadențe între 10 și 20 de ani, inclusiv. Perioada de rambursare: este stabilită potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral“, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Actul normativ mai arată că sumele împrumutate pot fi utilizate pentru finanțarea de investiții publice locale în sănătate, educație, apă-canalizare, energie termică, electrică, iluminat public, infrastructură de transport, salubrizare, cultură, sport și tineret și locuințe.
Astfel, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art.63 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale a fost înregistrat la Parlament în 18 aprilie, apoi a fost aprobat în 11 aprilie de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Miercuri, actul normativ a fost aprobat și la Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 235 de voturi „pentru“, 26 „împotrivă“ și 3 „abțineri“.

Cu toate că deși, prin eventualele împrumuturi, primăriile par se se împovăreze și mai mult, în realitate, mulți din din edili sunt încântați de idee, în condițiile în care spun ei, această formă de împrumut este la îndemână și foarte avantajoasă și pot să-și ducă la bun sfârșit anumite proiecte.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *