Spread the love

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice continuă să pompeze bani în administrațiile publice locale prin celebrul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, perioada 2017 – 2020. Potrivit MDRAP, PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.

Cea de-a doua etapă a programului finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament. În ceea ce privește județul Constanța, acesta ar trebui să primească aproape 700 milioane lei, pentru 151 de proiecte.

Zilele trecute, Ministerul Dezvoltării a alocat noi fonduri pentru mai multe primării, semn că, indiferent de conflictele și apartenența politică, administrațiile publice locale primesc banii promiși. De acest lucru sunt convinși și primarii din județul Constanța, care, deși nu au primit încă nici un leu, spun la unison că acest PNDL este… unul dintre cele mai bune lucruri care s-au făcut în România. Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a declarat că a depus la Ministerul Dezvoltării un proiect de extindere a Liceului Tehnologic „Mihai Viteazu” din localitatea Mihai Viteazu.

„O să vedem cum se va derula acest proiect, dar este o sursă importantă de bani la care primăriile au acces“, a punctat Grameni, pentru TOMIS NEWS.

La rândul său, edilul din comuna Ostrov, Niculae Dragomir, care a depus la MDRAP un proiect de asfaltare a mai multor străzi, spune că Programul este bine-venit și are încredere în el.

„Prin acest program modernizăm străzile în proporție de 90% din localitatea Ostrov și urmează și în celelalte localități. Cred că este unul dintre cele mai reușite programe realizate de Guvern, indiferent de cine a fost condus. Există o colaborare bună și strânsă între Ministerul Dezvoltării și Unitățile Administrativ Teritoriale“, a punctat Dragomir, pentru TOMIS NEWS.

Tot proiecte de asfaltări are și Primăria Albești în planificare. Primarul Gheorghe Moldovan a declarat pentru TOMIS NEWS că programul guvernamental este bun, însă problema este procedura de licitație, care este prea lungă.

„Am avut ghinion ca unul dintre proiectele de asfaltare să fie câștigat de o firmă care a oferit 65% din valoarea proiectului, dar care a intrat în insolvență. Ne omoară procedurile. Acum avem bani, dar ne încurcăm în proceduri“, a spus Moldovan, pentru TOMIS NEWS.

De asemenea, primarul comunei Istria, Ion Herdean, a afirmat că este extrem de mulțumit de acest PNDL, mai ales că reprezintă o alternativă viabilă la fondurile europene, care vin destul de anevoios.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *