Primarii de mari municipii, la discuții cu ministrul Finanțelor. Emil Boc: „Ministerul Sănătății ne-a lăsat cu OCHII ÎN SOARE”

Primarii de mari municipii au participat marți la o discuție cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, în vederea pregătirii bugetului de stat pentru anul 2021. Înainte de întâlnire, președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că la discuții vor cere și finanțare pentru organizarea centrelor de vaccinare. Boc susține că primarii au fost lăsați „cu ochii în soare” și că speră să obțină promisiuni concrete că își vor recupera banii pe care îi vor cheltui pentru operaționalizarea centrelor.

Am fost invitați să prezentăm problemele administrațiilor locale. Vom ridica aspecte legate de plata burselor școlare. S-a majorat plafonul de burse și sutem obligați să majorăm bursele fără să fie alocată resursa financiară aferentă. Problemele legate de vaccinare, chiar dacă țin de Ministerul Sănătății, vor fi discutate și aici, ca tot ceea ce ține de actul medical, de dotare și personal să fie suportat de bugetul național. Aspectele de infrastructură ni le asumăm, dar aspectele care țin de plata resursei umane de acreditarea acestor centre, de răspunderea medicală trebuie asumate de către cei care se pricep”, a declarat Emil Boc.

Președintele Asociației Municipiilor din România spune că primarii nu cerșesc bani de la guvern, însă au nevoie de finanțare pentru o campanie de succes:

Sperăm ca cele bune să se adune, cele rele să se spele. Cum este de exemplu această ordonanță de urgență cu privire la vaccinare unde am fost lăsați cu ochii în soare, cu obligații dar fără finanțare. Noi nu cerșim bani, noi spunem că vrem să ne implicăm, dar ca să fie de succes acest proiect trebuie finanțat. Partea care ține de plata personalului este fundamental să fie finanțată de Ministerul Sănătății, este de bun simț. Noi nu spune „nu” implicării în acest proces, dar  cheltuielile pe care le facem, cu dotarea centrelor, cu frigiderele, cu paza, cu igiena, cu dezinfectantul, cu mobilierul necesar, noi vom avansa aceste cheltuieli, dar vrem să știm clar când și cum se rambursează acești bani”, a mai spus Boc.

Acesta spune că banii vor putea fi alocați de primării în lipsa legii bugetului de stat, dar vor asigurări că sumele vor fi returnate:

„Nu vom aștepta legea bugetului, dar trebuie să știm că acești bani vor fi returnați pentru a nu fi nevoiți să luăm bani de la alte servicii esențiale pentru populație. Avem toată deschiderea pentru susținerea procesului de vaccinare. Vom face și public acest demers de vaccinare. Avea o idee domnul primar Chirica, dar fizic e complicat, ca toți primarii din comitetul director al AMR-ului să ne vaccinăm public”, a mai spus Emil Boc.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat luni că ministerul poate să suporte doar cheluielile pentru plata personalului:

Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiilor, cel mai probabil, va putea să preia întregile costuri de personal pentru toată ţara pentru campania de vaccinare. (…) Dacă vorbim şi despre centrele de vaccinare şi despre stimulentele pentru medicii de familie care vor face partea de informare, de programare şi de monitorizare, vorbim undeva la peste un miliard de lei”, a spus ministrul.

Voiculescu susține că „amenajarea centrelor nu presupune mare lucru”, sugerând că primăriile ar putea să-și asume măcar partea aceasta de cheltuială.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *