Primarii, ademeniți să se împrumute de la Trezorerie. Petre Urziceanu, Negru Vodă: „Am deja o linie de creditare la o bancă. Am avut nevoie urgentă de bani, acum nu îmi mai e de folos“

Aplicarea unor proiecte de dezvoltare locală, fie cu fonduri guvernamentale, fie cu cele de la UE, este anevoioasă. În afară de principala cauză pentru care proiectele locale sunt derulate cu greutate, birocrația, autoritățile locale se confruntă și cu problema sărăciei, adică au prea puțini bani în buget pentru a putea demara un proiect de anvergură. Din acest motiv, multe dintre administrațiile locale caută tot felul de surse de finanțare.

Cea mai la îndemână este banca, care oferă linii de finanțare autorităților publice locale. În paralel, statul încearcă, la rândul său, să vină în sprijinul primăriilor, acordându-le posibiltatea de a se împrumuta în condiții avantajoase. În acest sens, în luna august, Guvernul a emis Ordonanța de Urgență nr. 8/2018, potrivit căreia Unităţile/subdiviziunile Administrativ – Teritoriale pot solicita în cursul acestui an, până la 29 noiembrie 2018, inclusiv, pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, de la Ministerul Finanţelor Publice, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

Valoarea totală a creditului pus la dispoziție de Guvern pentru împrumut este de 800.000.000 de lei.

„Autoritățile administrației publice locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cota de prefinanțare/cofinanțare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile aferente proiectelor de investiții. (…) Luând în considerare faptul că nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului și că efectuarea acestor plăți în acest moment nu poate fi realizată din sursele proprii ale beneficiarilor – autoritățile administrației publice locale, este necesară modificarea cadrului legislativ astfel încât beneficiarilor care au în implementare proiecte să le poată finaliza. Totodată, având în vedere cele de mai sus, precum și solicitarea Asociației Municipiilor din România, pentru asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2014-2020, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, este necesară crearea unui mecanism de împrumut din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor“, arată Guvernul în expunerea de motive.

Astfel, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2018 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost înregistrată la Senat în 4 septembrie și votată de același for în 17 octombrie. Decizia finală în acest caz o va lua Camera Deputaților, care este for decizional.

Primarii spun „pas”!

Cu toate acestea, se pare că nu multe autorități locale sunt interesate de oferta Guvernului. În județul Constanța, unii edili au spus că fie ordonanța a fost dată prea târziu, fie că nu își permit să se împovăreze și mai mult financiar. Spre exemplu, primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu, a declarat pentru TOMIS NEWS că a deschis de un an o linie de finanțare la o bancă, în valoare de 5 milioane de euro.

„În luna septembrie a anului trecut am deschis o linie de credit, cu toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul de Finanțe, pentru că atunci statul nu permitea ca primăriile să se împrumute de la Trezorerie. Atunci aveam nevoie urgentă de bani. Acum nu îmi mai e de folos. Era în avantajul nostru dacă ordonanța venea mai devreme“, a spus Petre Urziceanu.

La rândul său, primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a declarat că în momentul de față nu își mai permite să contracteze un alt împrumut, pentru că plătește deja două credite făcute în urmă cu câțiva ani.

„Nu intenționez să apelez la această posibilitate de finanțare, pentru că plătesc ratele la două bănci, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, lunar, creditele fiind făcute de fostul primar Ionel Chiriță, în 2007, și cheltuite în cea mai mare pare a lor de fostul edil, Tudorel Nădrag. Acum eu trebuie să le plătesc. Fug de bănci pentru că am de plătit două rate, pe care trebuie să le achit până în 2021, făcute de Chiriță și consumate ulterior și de Nădrag“, a spus Viorel Ionescu.

Administrațiile publice locale, liber la cumpărat mașini

Tot Guvernul a mai depus în Parlament un proiect de lege privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. Concret, Executivul vrea să permită autorităților să achiziționeze autoturisme cu fonduri europene, fără să fie condiționați de lege.

În prezent, legea prevede că ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și instituțiile publice din subordinea acestora, precum și consiliile locale și județene aplică normativele de cheltuieli pentru dotarea cu autoturisme și pentru consumul de carburanți cu încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate. Autoritățile administrației publice locale au voie să achiziționeze: Consiliul General al Municipiului București – 8 autoturisme, Consiliile județene – 6 autoturisme, Consiliile locale ale municipiilor reședință de județ – 5 autoturisme, Consiliile locale ale sectoarelor municipiului București – 4 autoturisme, Consiliile locale ale celorlalte municipii și ale orașelor – 3 autoturisme și Consiliile locale ale comunelor – un autoturism. Proiectul de lege pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice se află la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, și a fost aprobat inițiat de Senat, în 17 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul deschide tolba cu bani pentru primării? Administrațiile locale pot lua bani de la stat cu… împrumut!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *