Primăria Techirghiol, despre nămolul intens disputat: „Nu ne opunem nici unei investiții în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului”

Miercuri, 28 iunie a.c., la sediul administrativ al Grădinii Botanice din Techirghiol a avut loc cea de-a doua dezbatere publică privind nămolul din zonă. Potrivit primăriei Techirghiol, reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale au demarat deja procedurile privind realizarea studiului aprofundat asupra lacului Techirghiol.

CITEȘTE ȘI:

Huțucă s-a dus cu „problema nămolului” la Grindeanu: „Nu putem asista nepăsători la crearea unei alte ,,Roșia Montană’’ în Lacul Techirghiol”

„Astfel, au fost trimise către institutele de cercetare din Constanța solicitări de oferte privind tipul lucrărilor de teren, de laborator și de birou pe care acestea le pot executa, precum și bugetele aferente acestora. Solicitarea a fost trimisă spre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Institutul Național de Recuperare, Medicina Fizică și Balneoclimatologie și Direcția Hidrografică. Toate aceste instituții se vor implica activ în studierea Lacului Techirghiol, urmând ca datele obținute să poată fi folosite în viitoarele cercetări științifice. În urma discuțiilor din 28 iunie 2017, specialiștii au ajuns la concluzia că lucrările de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanța de 100 de metri între profile, având puncte de probare la fiecare 250 de metri. Probele prelevate din cele trei tipuri de nămol vor fi comasate pe fiecare profil și vor fi analizate în vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizării în scop terapeutic. Cu siguranță acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective în ceea ce privește exploatarea nămolului sapropelic. Primăria Techirghiol își menține în continuare punctul de vedere, în sensul că exploatarea acestei resurse minerale trebuie făcută controlat cu respectarea strictă a regulilor ce se impun, astfel ca de beneficiile nămolului sapropelic să poate beneficia și generațiile următoare. De asemenea, reiterăm faptul că Primăria Techirghiol nu se va opune niciunei investiții în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului balneo aici la Techirghiol, însă nu va accepta în niciun fel ca nămolul să plece din lac spre alte zone în afară de cele din zona de coastă a litoralului românesc”, au anunțat, marți, reprezentanții primăriei Techirghiol.

CITEȘTE ȘI:

Huțucă s-a dus cu „problema nămolului” la Grindeanu: „Nu putem asista nepăsători la crearea unei alte ,,Roșia Montană’’ în Lacul Techirghiol”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.