Primăria Năvodari investește în spații verzi: plantări de copaci tineri pe mai multe străzi din oraș. Primarul Chelaru: „Importanța spațiilor verzi este multiplă“

Pentru că stă extrem de prost la capitolul parcuri, la fel ca majoritatea orașelor din România, autoritățile din Năvodari încearcă să investească în mărirea spațiului verde din oraș. De aceea, în primă fază, autoritățile din Năvodari au realizat un proiect cu finanțare europeană care presupune amenajarea de noi spații verzi pe o suprafață de aproximativ 48.816 metri pătrați.

Este vorba de trei noi parcuri, unul în zona Pieței de Pește – Faleză Canal, altul în zona străzii Midiei, iar altul în zona „La Grătare“, în orașul Năvodari – 90% din suprafața terenului urmând să fie ocupată de spatii verzi amenajate estetic și 10% va fi ocupat de construcții sau mobilier urban de tip băncuțe, leagăne, balansoare, coșuri de gunoi, complexe de joacă, pergole decorative.

În afară de proiectul privind amenajarea a trei noi parcuri, primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că luni, 29 octombrie, au fost demarate plantările  de copaci tineri pe străzile Rândunelelor, Mării, Constanței și Albinelor, pentru crearea unui cadru ambiental sănătos și plăcut cetățenilor. Tipurile de copaci sunt: Acer Platanoides – Crimson King (35 de copaci), Acer rubrum (12 copaci), Liquidambar styraciflua (25 copaci), în fapt arțari cu frunze de diferite culori și tei (20 copaci) cu înălțimi între 2,5 – 3 metri, dar și 15 Juniperus cu înălțimi de 40 – 80 cm. Prețul de achiziție pentru toți copacii este de 50.000 lei. Potrivit edilului, copacii ornamentali au fost livrați cu baloți de pământ iar pentru plantare s-au săpat gropi cu un volum mai mare cu 30% decât balotul copacului, s-a adăugat îngrășământ și s-a tasat pământul în jurul balotului pentru a colecta și păstra apa la rădăcina copacului. Totodată, la fiecare dintre copacii plantați vor fi montate „tutori” care au rolul de protecție, dar și de menținere în poziție verticală a trunchiului.

„Împreună cu colegii din primărie depun eforturi continue pentru a mări suprafața de spațiu verde a orașului nostru. Am înțeles deja că importanța spațiilor verzi este multiplă: împiedică supraîncălzirea zonelor în care există suprafețe întinse de beton și asfalt, micșorează intensitatea zgomotelor, reglează umiditatea aerului, atenuează acțiunea dinamică a vântului și contribuie la purificarea aerului“, spune primarul Florin Chelaru.

CITEȘTE ȘI:

150 de bătrâni vor beneficia de îngrijiri medicale la Năvodari, la standarde moderne. Chelaru: „În toamnă începem construcția!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *