Spread the love

Primăria Municipiului Constanța și Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare au organizat joi, 03 octombrie 2019, evenimentul public național dedicat petiției prin care se urmărește ca data de 3 octombrie să fie declarată Ziua Europeană de Aducere Aminte și Bun Venit pentru migranți și refugiați.

Această dată ne amintește că în anul 2013, un număr de 368 de persoane, femei, copii și bărbați, și-au pierdut viața într-un naufragiu în largul coastei insulei Lampedusa. În acest context, autorități locale și organizații non-guvernamentale din întreaga Europă s-au unit pentru a face auzite vocile migranților din toată lumea și pentru a face apel la solidaritate față de refugiați considerând că este momentul ca această zi să fie celebrată la nivelul întregii Europe. Bucureștiul s-a alăturat celor 27 de capitale ale Uniunii Europene pentru a atrage atenţia asupra problemelor a milioane de refugiaţi din toată lumea și pentru a face apel la mai multă umanitate și responsabilitate față de aceștia.

Potrivit Primăriei, evenimentul public național de la București a prilejuit discuții privind migrația și obiectivele de dezvoltare durabilă, gestionarea migrației în România și în Europa și incluziunea migranților în societate în general. Elementul central al evenimentul public național de la București a fost reprezentat de difuzarea filmului documentar “Lampedusa in winter” [Lampedusa pe timp de iarnă], o producție Austria, Italia, Elveția, 93′, 2016.

Totodată, participanții au avut parte de momente artistice și culturale inedite, muzică și dansuri tradiţionale, expoziții tematice și ateliere de lucru și creație. Pe toată durata evenimentului, publicul a fost încurajat și a avut posibilitatea să semneze Petiția pentru declararea datei de 03 octombrie ca Zi Europeană de Aducere Aminte și Bun Venit și să-și exprime într-un mod creativ suportul sau să contribuie la diseminarea și multiplicarea mesajelor Campaniei „No more Bricks in the Wall”, prin realizarea unui set de instantanee cum ar fi clipuri video, interviuri, fotografii etc.

„Evenimentul s-a bucurat de o largă audiență reunind pe lângă publicul larg și reprezentanți ai autorităților publice și ambasadelor, ai organizațiilor non-guvernamentale și internaționale, străini, refugiați și solicitanți de azil în România, precum și elevi și profesori din școlile și universitățile cu studenți migranți, cetățeni români, artiști și jurnaliști, lideri ai comunităților de migranți și experți din domeniu. Evenimentul din București s-a desfășurat concomitent cu alte evenimente publice organizate în toate oraşele partenere cu scopul creșterii gradului de informare și conștientizare la nivel național a publicului larg în ceea ce privește migrația și integrarea imigranților și refugiaților, promovând valori precum solidaritatea, cooperarea și drepturile omului”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

Activitatea a avut loc în cadrul campaniei „No more bricks in the Wall” derulată sub egida proiectului „Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030″, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul DEAR (contract nr. CSO-LA/2017/388-115), al cărui lider de proiect este municipalitatea din Lampedusa și Linosa, Italia și care are o durată de 3 ani.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite accesând AICI sau pagina de Facebook, AICI!   

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *