Spread the love

În materie de mediul propice pentru a dezvolta o afacere, prin intermediul unor incubatoare, de departe, municipiul Cluj ocupă un loc fruntaș. În ceea ce privește municipiul Constanța, lucrurile nu stau prea bine. O recunoaște inclusiv primarul Decebal Făgădău, care spune că în Constanța au fost încercări timide din partea unor entități private. Conducerea administrației locale din Constanța spune că trebuie să se implice și mai mult și să pună accent pe dezvoltarea unor centre de afaceri. În această idee, vineri, 6 iulie, consilierii locali au votat, în ședință de îndată, în unanimitate (22 de voturi „pentru“) trei proiecte de hotărâre, privind amenajarea unui incubator de afaceri, care ar urma să funcționeze în fosta Casă Embiricos, situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 13 din Constanța. Imobilul de patru etaje se află în subordinea municipalității, dar care este în prezent o ruină. Primarul Decebal Făgădău spune că Primăria va încerca să reabiliteze clădirea cu fonduri europene.

„Municipalitatea are o clădire istorică, situată în Zona Peninsulară, pe strada Nicolae Titulescu și care nu arată tocmai bine. În ultimul an și jumătate am căutat să atragem fonduri europene pentru a consolida și restaura acest imobil. Din păcate, indiferent pe ce axă am aplicat, nu am reușit să atragem banii europeni. Am încercat pe axa de eficiență energetică, am încercat pe o axă de incubare, dar nu aveam anumite studii și proiecte. Atunci când s-a ivit această oportunitate de accesa fonduri în vederea înscrierii obiectivului de investiții într-un proiect mai amplu de restaurare, renovare și de transformare a imobilului într-un incubator de afaceri, am accelerat procedurile în acest proiect, având inclusiv deschiderea mai multor parteneri. Avem parteneriate de susținere în proiect din partea asociațiilor patronale, muzeelor și operatorilor economici. Îmi doresc să depun acest proiect spre aprobare până luni, 9 iulie, până în ora 12.00. Sper să fie aprobat pentru că rezolvăm trei probleme printr-un singur proiect: 1. Restaurăm un imobil extrem de frumos. Astfel, putem să ne arătăm respectul pentru moștenirea pe care orașul o are. 2. Construim o echipă de proiect care pune la masă toată lumea din administrație și lumea de afaceri, pentru a gestiona un asemenea proiect cu care, trebuie să recunoaștem, Constanța nu prea e obișnuită; incubatoarele de afaceri au fost, în general inițiative private și nu mereu au fost de succes. 3. Construim pentru viitor o categorie de operatori economici în turism. Studiul pe care l-am elaborat, pentru a identifica care sunt acele sectoare în care municipalitatea poate pune la dispoziție mediului de afaceri zonele de incubare, ne-a arătat, în primul rând, turismul, apoi zona de IT și zona de inovare. Am încercat să atragem mediul universitar și mediul economic. Mă bucur că proiectul a fost votat în unanimitate de către consilierii locali, ceea ce îmi arată dorința noastră de a face ceva în respect nu doar pentru istorie, dar gândindu-ne și la viitor. Mi-aș dori ca viitorii antreprenori, care vor veni să lucreze în acest centru, să ducă vocația de turism a municipiului Constanța“, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Potrivit documentației și indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Incubator de afaceri Constanța“, valoarea totală estimativă a lucrărilor de reabilitare a clădirii este de 13.028.656,56 lei (TVA inclus), respectiv 2.801.078,53 euro.

„Obiectivul general al proiectului „Incubator de afaceri Constanța“ este de creare a unui mediu favorabil, sustenabil pentru intreprinderile mici și mijlocii nou-înființate, stimulându-le potențialul de dezvoltare și de viabilitate. Obiectivele specifice ale proiectului înseamnă modernizarea unei clădiri cu regimul de înălțime S+P+4E+M în suprafață construită de 323 mp și suprafață desfășurată de 2.346 mp. Incubarea a minim 17 societăți cu capacitatea maximă de 160 persoane. Imobilul este amplasat în municipiul Constanța, pe strada Nicolae Titulescu nr. 13, în zona peninsulară și are regim de înălțime de S+P+4E+M, fiind ridicat în anul 1915. Zona în care este amplasat imobilul este clasată ca zona protejată de sit urban. Finisajele exterioare existente sunt într-o stare avansată de degradare, în unele porțiuni se observă căzături ale tencuielilor, dar urme de igrasie. Instalații sanitare, termice și electrice nu au fost modernizate niciodată de la construirea clădirii“, se arată în hotărârea privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Incubator de afaceri Constanța“.

Facebook Comments

One thought on “Primăria Constanța va deschide un „incubator de afaceri“ într-o clădire monument istoric – fosta Casă Embiricos. Făgădău: „Viitorii antreprenori trebuie să ducă vocația de turism a Constanței“”

  1. Pariu ca o sa o renoveze pe banii nostrii, o inaugureaza cu surle si trambite, deschide mega incubator iar in maxim 2 ani o inchide pentru ca “nu e eficienta” ? Apoi privatizeaza cladirea pe 8 lei. Traim de prea mult in orasul asta ca sa mai asteptam altceva, in special de la Mazare v2 asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *