Primăria Constanța continuă cooperarea cu japonezii. Făgădău: „Ne bucurăm că Japonia, alături de multe alte state, a înţeles potenţialul pe care îl au Constanța și România“

Primăria municipiului Constanța anunță joi că o echipă de experți japonezi în urbanism și planificare urbană împreună cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale au organizat la Constanţa un seminar cu tema „Calitate în Infrastructură”. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai Zonei Metropolitane Constanţa, dar şi operatori de servicii publice din municipiu.

CITEȘTE ȘI:

Lecții din „Țara soarelui răsare”? Făgădău anunță că municipiul va fi curățat la standarde japoneze

În cadrul schimbului de bune practici, specialiştii niponi au împărtăşit din experienţa acumulată în dezvoltarea conceptului de „oraș compact“ a localităţii Toyama, au fost prezentate concepte de design urban aplicate în transformarea orașului Yokohama și, de asemenea, au fost dezbătute idei referitoare la o mai bună planificare spațială şi incluziune socială.

„Ne bucurăm că Japonia, alături de multe alte state, a înţeles potenţialul pe care îl au Constanța și România, se observă o apropiere din ce în ce mai mare între municipiul nostru şi acest popor minunat, deşi distanţa geografică este mare. Sunt foarte mulțumit de parteneriatul dintre municipiul Constanţa şi Banca Mondială, iar astfel de întâlniri vor genera, în timp, efecte spectaculoase din punct de vedere al dezvoltării economice şi sociale“, a declarat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

„Prezenţa experţilor japonezi la Constanţa vine după ce, în luna octombrie a anului trecut, o delegaţie a Zonei Metropolitane Constanța s-a deplasat în Japonia pentru a învăţa mai mult din experienţa de dezvoltare urbană a oraşelor nipone. Astăzi (joi, n.r.), cinci experţi japonezi din Yokohama, Tokyo şi Osaka au sosit la Constanța, pentru a discuta în detaliu, modul în care aceste oraşe au rezolvat o serie de probleme cu care municipiul se confruntă în momentul de faţă”, a declarat Marcel Ionescu-Heroiu, specialist senior dezvoltare urbană din cadrul Băncii Mondiale.

La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Muncipiului Constanţa, Ani Merlă, a declarat că speră că această întâlnire se va concretiza printr-un sprijin efectiv din partea partenerilor japonezi, prin accesarea unor programe de finanţare, în special în ceea ce priveşte elaborarea unor studii şi expertize tehnice, dar şi a unor proiecte în domeniul incluziunii sociale. După întâlnire, delegaţia japoneză a vizitat împreună cu autorităţile locale mai multe zone din oraş, iar experţii niponi au văzut la faţa locului proiectele deja realizate din fonduri europene şi de la bugetul local. Aceştia au văzut, în teren, problemele cu care oraşul Constanţa se confruntă, mai ales în ceea ce priveşte regenerarea urbană şi incluziunea socială.

Întâlnirea face parte din Programul de Asistență Tehnică pentru Dezvoltare Urbană Sustenabilă dintre România și Japonia, desfășurat cu sprijinul Centrului de Dezvoltare a Schimbului de Bune Practici din Tokyo, centru înființat de Banca Mondială.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *