Prima zi de negocieri PNL – USR-PLUS – UDMR: S-a stabilit structura programului de guvernare

PNL, USR-PLUS și UDMR vor relua mâine discuțiile, după ce discuțiile de sâmbătă s-au încheiat în jurul orei 15:30 fără rezultate concrete, după circa șapte ore. Într-un comunicat comun, cele trei formațiuni politice anunță că echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut o primă rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare.

A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare. La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției. În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole. Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității. Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, arată comunicatul, semnat de Ludovic Orban, Președintele PNL, Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS și Kelemen Hunor, Președinte UDMR.

Dacă pe programul de guvernare negocierile merg bine, iar negociatorii au transmis mesaje la unison în acest sens, negocierile pe funcţii sunt mai anevoioase. Discuţiile pe funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dorită de Ludovic Orban, dar şi de USR-PLUS, nu s-au finalizat. În schimb, în Biroul Permanent al Camerei vor fi patru reprezentanţi ai PNL, doi ai USR-PLUS, trei ai PSD, unul al AUR, unul al UDMR şi unul al Grupului minorităţilor naţionale. Conducerea comisiilor din Cameră reprezintă o miză importantă. Liberalii îşi iau „partea leului” şi vor avea preşedinţi la comisiile de Buget, Transport, Sănătate, Apărare, IT, Educaţie, SRI, UNESCO şi Statut. USR va avea conducerea comisiilor Juridică, Administraţie, Muncă, Cultură, SIE, Relaţia cu Moldova, Cod Electoral. UDMR ar urma să preia conducerea comisiilor de Agricultură şi Industrii.

Liberalii nu vor să cedeze nici președinția Camerei Deputaților nici ministerele bănoase. O primă temă pe care s-a căzut de acord este cea a digitalizării. PNL și USR au bătut palma pe un prim capitol, au anunțat Cristian Ghinea și și Dragoș Pîslaru.

Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul… XXI. USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România„, a informat Ghinea.

Dragoș Pîslaru a informat și el la rândul său că: „Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor.

Senatorul USR-PLUS Adrian Wiener, care face parte din echipa USR care participă la negocierile de sâmbătă pentru formarea unui nou guvern, a susținut că nu este vorba de un guvern făcut în jurul PNL, ci împreună cu PNL și UDMR. Potrivit acestuia, primul palier al negocierilor este „armonizarea programelor electorale într-un Program de Guvernare pentru România următorilor ani”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *