Prima moțiune împotriva unui membru al Guvernului Cîțu: Voiculescu (Sănătate), acuzat de PSD de incompetență. Barna: „Toată lumea este în spatele lui!”

Deputații au dezbătut luni moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Moțiunea intitulată „Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!”, este prima depusă de opoziție împotriva unui membru al Guvernului Cîțu.

PSD îl acuză pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, de proastă gestionare a crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus. Social-democrații enumeră în textul moțiunii simple o serie de lucruri pe care ministrul ar fi trebuit să le facă după preluarea mandatului și nu le-a făcut, arătând că multe dintre acestea Vlad Voiculescu i le reproșa predecesorului său, Nelu Tătaru.

Înaintea dezbaterilor din Parlament, liderii coaliției au anunțat că îl vor susține pe Vlad Voiculescu și că moțiunea nu va trece, deși au apărut informații potrivit cărora unii liberali ar fi luat în calcul să voteze moțiunea PSD. Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că nu are nici un fel de emoţie legată de moţiunea simplă pe Sănătate depusă de PSD, pentru că actuala coaliţie de guvernare este solidă şi toată lumea este „în spatele lui Vlad Voiculescu„.

Am discutat foarte succint şi în coaliţie acest subiect. Nu am niciun fel de îndoială, coaliţia este solidă, toată lumea este în spatele lui Vlad Voiculescu, cum suntem şi în spatele premierului şi în spatele fiecărui ministru, tocmai pentru că acest Guvern este condamnat să performeze. Nu am niciun fel de emoţie. Vlad va avea o prestaţie foarte bună, moţiunea este un exerciţiu democratic parlamentar al PSD, le doresc o după-amiază plăcută„, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

Voi propune excluderea oricărui parlamentar PNL care votează moțiunea PSD. Vlad Voiculescu are susținerea PNL și UDMR”, a anunțat și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

voiculescu
Vlad Voiculescu

În apărarea sa, ministrul Vlad Voiculescu a arătat că, în 2016, el a început o reformă reală, care a fost blocată de PSD începând încă din 2017 și, cu acest prilej, zeci de mii de oameni au fost lăsați fără medicamentele esențiale, iar peste 16.000 de oameni au sesizat faptul că, în ultimii patru ani, li s-a solicitat șpagă în spitale:

Autorii direcți ai dezastrului din ultimii 30 de ani din sistemul de sănătate este PSD (sic!) și mafia PSD-istă. Cred că autorii acestei moțiuni i-au greșit numele, iar asta s-ar putea numi mai bine: „Vlad Voiculescu, un pericol pentru mafia din Sănătate”. Apropo de autori, moțiunea a fost scrisă de un domn care patru ani a fost secretarul de stat din minister, responsabil pentru spitale, respectiv consilierul lui Nicolae Bănicioiu. Vorbim de echipa care a promovat minciuna: „Avem de toate!” (…) Mi se cere să-mi asum răspunderea pentru ceva ce s-a întâmplat într-un spital condus de domnul Streinu-Cercel, într-un oraș condus 12 ani tot de colegii dvs.! Toți din PSD au tupeul să vorbească azi de asumare! Oamenii partidului care, de la Revoluție încoace, au avut 12 miniștri ai Sănătății, ultimii trei cercetați de DNA! (…) Au condus ministerul 18 din cei 30 de ani! Cu rețele județene, conectate direct la Parlament. M-aș fi așteptat ca în această lună să primesc de la parlamentarii PSD propuneri serioase, de spitale, de echipamente, am verificat și nu e nici măcar o singură idee, un singur mesaj! (…) V-ați bătut joc de tot ce am început în 2016, era un început de reformă reală, ați făcut asta pentru că reforma reală înseamnă decuplarea clienților voștri politici de la banii din Sănătate. Ați blocat măsurile de depolitizare, combaterea feudalismului și a nepotismului. V-ați bătut joc de parte din munca mea. Atunci am introdus lista medicamentelor esențiale în legislație și în 2017 ați eliminat-o și ați lăsat zeci de mii de oameni fără medicamente esențiale. 16.349 de oameni au notificat ministerul că li s-a cerut șpagă în spitale în ultimii ani. Ați îngropat aceste sesizări”, a spus Vlad Voiculescu.

Votul asupra moţiunii urmează să fie dat în şedinţa plenului de miercuri. Procedural, o moțiune simplă împotriva unui ministru nu are niciun efect juridic, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.