Prima întâlnire Johnson – Biden. „Șansele pentru un acord comercial SUA-UK post-Brexit sunt… MICI!”

Boris Johnson a mers în prima sa vizită la Casa Albă la invitația președintelui Joe Biden. Cei doi lideri au discutat pe mai multe teme, printre care relațiile comerciale dintre cele două țări, situația din Afganistan, dar și criza climatică, însă și-au dat și cadouri unul celuilalt, relatează BBC. Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc pe marginea summit-ului ONU, la care ambii au susținut discursuri centrate pe problema schimbărilor climatice și acțiunilor pe care puterile lumii trebuie să le aibă în vedere pentru a opri această amenințare existențială.

Biden și Johnson au făcut și tradiționalul schimb de cadouri. Președintele Biden i-a făcut cadou lui Johnson o fotografie înrămată a primei lor întâlniri, de la Cornwall, în timpul summit-ului G7 din iunie, dar și un ceas de mână de brand de la Casa Albă. De cealaltă parte, premierul britanic i-a făcut cadou lui Biden cartea astronautului britanic Tim Peake, cu autograf, cu o inscripție care „să reprezinte o formă de a ne aduce aminte că luptăm împreună pentru a ne salva țările de schimbările climatice”.

Cadoul premierului britanic vine în contextul în care urmează să se desfășoare summit-ul climatic COP26, văzut drept un moment crucial pentru aducerea sub control a crizei climatice. Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, s-a întâlnit pentru prima oară cu Joe Biden la Casa Albă, la invitația președintelui american, într-o încercare de a obține mult doritul și așteptatul acord comercial SUA-UK post-Brexit, însă conform informațiilor din presa americană și britanică, Biden a sugerat că șansele de a semna un astfel de acord sunt reduse. În această situație, guvernul de la Londra ar lua în calcul intrarea într-un acord comercial nord-american existent, scrie BBC.

Joe Biden a sugerat că șansele unui acord comercial bilateral între cele două țări sunt mici. Downing Street a precizat, însă, că prioritatea sa este încă obținerea unui acord doar cu SUA. Conform BBC, însă, miniștrii britanici ar lua în considerare inclusiv alăturarea la un pact comercial nord-american pre-existent în cazul în care SUA continuă să considere că un pact bilateral nu reprezintă o prioritate. Anterior, nici Boris Johnson nu s-a arătat încrezător în șansele semnării unui acord comercial cu administrația Biden înainte de următoarele alegeri prezidențiale din SUA – „Americanii negociază dur”, spunea premierul britanic. Biden le-a spus reporterilor veniți la Casa Albă că va discuta „un pic” despre comerț cu Johnson.

În perioada referendumului pentru Brexit, campania pro-ieșire din UE a avut ca punct central un eventual acord comercial cu SUA, susținerea fiind că Regatul non-UE va putea să negocieze cu ușurință acorduri comerciale mai avantajoase pentru el decât cele negociate de Comisia Europeană.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.