Prima discuție telefonică Joe Biden – Xi Jinping. Președintele chinez: „O confruntare SUA – China ar fi cu siguranță un dezastru”

Preşedinții Statelor Unite și al Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, au avut prima discuție telefonică de la instalarea noului lider la Casa Albă. În timp ce Biden și-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia din Hong Kong şi soarta minorităţii musulmane uigure, Xi a replicat că sunt „afaceri interne” ale Chinei și a avertizat că o confruntare SUA-China ar fi „cu siguranță un dezastru”.

În cursul conversaţiei telefonice, care a avut loc la trei săptămâni după instalarea sa la putere, Joe Biden şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la practicile economice „neloiale şi coercitive” ale Beijingului, represiunea din Hong Kong şi „încălcările drepturilor omului” în Xinjiang, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre pandemia de COVID-19 şi „provocările comune” reprezentate de securitatea sanitară mondial şi schimbările climatice.

În replică, președintele Xi Jinping a descris Taiwan, Hong Kong și Xinjiang ca fiind „afaceri interne” ale Chinei și a făcut apel la reluarea dialogului între cele două țări, potrivit South China Morning Post:

„Cooperarea este singura alegere corectă pentru cele două țări. Cooperarea poate ajuta cele două națiuni și întreaga lume să realizeze lucruri importante, în timp ce confruntarea ar fi cu siguranță un dezastru. China și SUA au viziuni diferite asupra anumitor chestiuni și este important să se trateze reciproc cu respect și egalitate și să abordeze neînțelegerile într-o manieră constructivă”, a declarat Xi jinping, citat de agenția Xinhua.

Potrivit experţilor, peste un milion de uiguri sunt ori au fost închişi în lagăre de reeducare politică din Xinjiang. Beijingul respinge termenul „lagăre” şi susţine că sunt centre de formare profesională, destinate să asigure un loc de muncă populaţiei şi, prin urmare, să o ţină la distanţă de extremismul religios.

Noul preşedinte american este aşteptat cu nerăbdare în legătură cu problema delicată a relaţiilor americano-chineze, deoarece subiectele de tensiune dintre primele două mari puteri mondiale sunt numeroase. Dacă şi-a manifestat clar dorinţa de a rupe cu politica externă a lui Donald Trump, acesta este unul dintre rarele cazuri în care ar putea, în esenţă, să menţină o anumită continuitate cu predecesorul său. Într-un interviu difuzat duminică la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite şi China va lua forma unei „competiţii extreme”, asigurând totodată că vrea să evite un „conflict” între cele două ţări. Întrebat despre omologul său chinez, liderul administraţiei de la Washington a adăugat: „Este foarte dur. El nu are – şi nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea – el nu are niciun gram de democraţie în el”.

Politica agresivă a Chinei întâmpină rezistență și în Europa. La ultima întâlnire a formatului „17+1”, președintele Chinei, Xi Jinping, a fost umilit de mai multe țări, printre care și România, care nu și-au trimis reprezentanți la cel mai înalt nivel, așa cum este cutuma.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *