Prima activitate din 2021 de instrucție Forțele Navale – US NAVY. Se dezvoltă relațiile româno-americane în domeniul naval

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este unul dintre principalii piloni ai apărării și securității României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Forțele Navale Române și flota navală militară americană dislocată în Europa contribuie la consolidarea abilității de a reacționa, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări la adresa siguranței sociale pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit Forțelor Navale, fregata „Mărășești” (F-111) și distrugătorul american USS „Porter” (DDG-78), desfășoară, vineri, 5 februarie, un exercițiu comun de luptă împotriva amenințărilor de suprafață, în apele internaționale ale Mării Negre, pentru dezvoltarea interoperabilității dintre marinarii militari români și americani. Fregata românească este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime. Fregata „Mărășești” din dotarea Statului Major al Forțelor Navale și cinci mijloace aeriene ale Statului Major al Forțelor Aeriene, respectiv patru aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” şi un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au acționat alături de distrugătorul USS Porter și tancul petrolier USNS „Laramie” aparținând Marinei militare americane, în scopul demonstrării interoperabilităţii dintre militarii români și americani.

În domeniul naval, exercițiul a constituit prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an și a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord- Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creșterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurea securității în zona Mării Negre. Fregata Mărășești, participantă la acțiune, este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime.

Secvența aeriană a exercițiului a fost coordonată de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și a inclus misiuni de tip ADEX (exerciții de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea.

Exercițiul este prima activitate de instruire comună româno-americană, în domeniul maritim, din acest an. La secvențele acestuia, mai participă tancul petrolier USNS „Laramie” (T-AO-203) al flotei americane și patru aeronave F-16 de la Baza 86 Aeriană a Forțelor Aeriene Române. Fiind parte a Europei şi punte către Asia Centrală şi Afganistan, regiunea Mării Negre este importantă pentru stabilitatea euro-atlantică. În acest context, Forțele Navale Române se adaptează rapid la schimbările mediului de securitate și, prin acțiunile desfășurate, asigură dezvoltarea modalităţilor prin care NATO susţine eforturile statelor riverane de consolidare a securităţii regionale. Prin executarea cu succes a exercițiului de antrenament în comun, forțele aliate implicate sunt pe deplin pregătite să-și execute misiunile pe toate domeniile, demonstrând implicare și interoperabilitate în contextul provocărilor generate de pandemia COVID -19.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.