Prezidențiale SUA: Familia Trump, apel la „război total” împotriva fraudei electorale

Donald Trump Jr, fiul cel mare al preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a făcut apel ca tatăl său să ducă un „război total” în legătură cu acuzaţiile, nesusţinute de dovezi, de fraudă electorală, relatează AFP.

polls 1

Cel mai bun lucru pentru viitorul Americii este ca (preşedintele Donald Trump) să ducă un război total în legătură cu aceste alegeri, pentru a expune fraudele, înşelătoriile, votanţii morţi sau care s-au mutat din statul lor, care durează de prea mult timp„, a scris pe Twitter Donald Trump Jr.

Postarea sa a fost imediat restricţionată de Twitter.

În acelaşi timp, Eric Trump, al doilea fiu al miliardarului, le-a cerut republicanilor să lupte „împotriva acestei fraude”: „Unde sunt republicanii? Fiţi curajoşi, luptaţi-vă împotriva acestei fraude”.

De altfel, Donald Trump Jr. a părut să fie îngrijorat, în alte postări de Twitter, în legătură cu faptul că republicanii l-ar fi abandonat pe tatăl său. El a deplâns în special „lipsa totală de acţiuni a aproape tuturor republicanilor care ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2024”, cu excepţia guvernatorului Floridei, Ron DeSantis.

Între timp, doi senatori apropiaţi de Donald Trump, Lindsey Graham şi Ted Cruz, au avertizat joi, într-o emisiune la Fox News, că republicanii ar putea respinge legitimitatea rezultatelor la alegerile prezidenţiale dacă ele îi sunt defavorabile preşedintelui american.

Campania candidatului republican la preşedinţia SUA, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, a anunţat joi că a prezentat judecătorilor din statul Nevada o plângere prin care solicită suspendarea numărării voturilor, susţinând că acelea care se numără acum sunt „voturi ilegale”, transmite agenţia EFE.

Nevada a devenit un stat cheie în deznodământul scrutinului prezidenţial american, conform proiecţiilor unor media cei numai şase electori din acest stat fiindu-i în prezent suficienţi contracandidatului democrat al lui Trump, Joe Biden, pentru a câştiga alegerile. Potrivit CNN, după numărarea a 87% din buletinele de vot, Biden are în acest stat un avans de un procent în faţa lui Trump.

La o conferinţă de presă desfăşurată la Las Vegas, membrii campaniei republicane au spus că deţin probe conform cărora circa 10.000 de alegători care nu mai au reşedinţa în Nevada au votat în acest stat, o cifră care depăşeşte marja cu care Biden îl devansează pe Trump. Mai mult, republicanii susţin că în Nevada au fost contabilizate voturi ale unor persoane decedate. Dar voturile care mai rămân de numărat în Nevada sunt majoritatea concentrate în comitatul Clark, unde se află şi oraşul Las Vegas, o zonă cu o puternică tendinţă democrată şi unde Biden are circa şapte procente în faţa lui Trump, conform numărătorii parţiale. Plângerea din Nevada face parte din strategia legală a lui Trump, care a recurs la demersuri similare în Pennsylvania, Michigan şi Georgia.

Un judecător federal american a respins cererea în regim de urgenţă din partea echipei de campanie a lui Donald Trump de oprire a numărării buletinelor de vot la Philadelphia atât timp cât nu sunt de faţă observatori republicani, transmite vineri Reuters. Echipa lui Trump acţionase în justiţie puţin mai devreme la curtea federală din Philadelphia Comisia electorală a comitatului pentru a cere un ordin de urgenţă.

Echipa lui Trump invoca faptul că autorităţile electorale „refuză în mod intenţionat să permită accesul oricăror reprezentanţi şi observatori electorali din partea preşedintelui Trump şi a Partidului Republican”.

O curte de apel din Pennsylvania decisese puţin mai devreme să permită accesul unui număr mai mare de observatori republicani în clădirea din Philadelphia unde sunt numărate voturile. Serviciul poştal al Statelor Unite (USPS) a informat că aproximativ 1.700 de buletine de vot au fost identificate la centre de procesare a corespondenţei în statul Pennsylvania, în timpul a două verificări întreprinse joi, şi că buletinele erau în curs de a fi predate autorităţilor electorale.

Pennsylvania, care reprezintă 20 de voturi în colegiul electoral, este unul dintre cele cinci state în care votul nu este încă cunoscut şi care ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Joe Biden, care adunase până joi 253 sau 264 de voturi în colegiul electoral din cele 270 necesare pentru victorie, unele proiecţii incluzând sau nu Arizona (11 electori), ar fi declarat învingător dacă statul său natal ar vota pentru el. Dacă republicanul Donald Trump ar câştiga acest vot el ar rămâne în cursă, dar nu ar putea încă să-şi proclame victoria.

Directoarea de campanie a lui Joe Biden a declarat joi că este încrezătoare că acesta va câştiga alegerile din SUA şi a caracterizat acţiunile în instanţă înaintate de preşedintele Donald Trump drept „lipsite de fundament”.

Un judecător din Georgia a respins o petiţie a echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump privind scrutinul prezidenţial, afirmând că nu există dovezi care să-i susţină afirmaţiile. O decizie similară a fost luată în statul Michigan, potrivit Reuters. Trump a încercat să-i forţeze pe oficialii din Georgia să asigure securitatea buletinelor de vot, într-un mod care era posibil să ducă la dificultăţi în numărarea voturilor sau chiar la o oprire a numărătorii.

Încercările republicanilor de a realiza o suspendare a numărării buletinelor de vot la alegerile din 3 noiembrie sunt nefondate și reprezintă un „teatru politic”. Acest lucru a fost anunțat joi de consilierul democraților, Bob Bauer, la o videoconferință difuzată pe site-ul campaniei electorale de la Biden.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *