Prețuri RECORD la energie în toată Europa

Prețurile la electricitate au atins niveluri record în toată Europa. Consumatorii se confruntă cu facturi crescute la consumul de energie electrică, iar politicienii nu par să aibă o soluție, notează publicația POLITICO, într-un articol publicat recent. Cifrele sunt șocante. În Spania și Portugalia, prețurile medii ale energiei sunt de aproximativ trei ori mai mari decât acum jumătate de an, ajungând până la 175 de euro pe megawatt-oră. În Marea Britanie, acestea au atins un record de 183,84 euro pe megawatt-oră, fiind acum cea mai scumpă rată înregistrată din Europa.

Politicienii se grăbesc acum să protejeze industriile și în special consumatorii, de facturi și mai mari. Săptămâna trecută, Guvernul Spaniei a dezvăluit un „plan de șoc” pentru reducerea impozitelor pe facturile de energie și recuperarea fondurilor de la companiile de utiliăți pentru a proteja cetățenii. Pe de altă parte, Franța încearcă să protejeze consumatorii cu venituri reduse. Marea Britanie a transmis cetățenilor să nu „intre în panică”, promițând că guvernul va evita o criză. Grecia și Italia au propriile lor planuri de urgență. Motivul pentru care prețurile la energie sunt atât de ridicate se datorează faptului că se bazează pe prețurile crescânde ale gazelor naturale, folosite în toată Europa pentru a genera un procent cheie de energie.

Gazul este o parte crucială a electricității din Europa, această dependență fiind o mare problemă pentru majoritatea țărilor, mai ales în contextul creșterii prețurilor. Această creștere a prețurilor se datorează cererii creșterii pe piață și a ofertei destul de scăzute. De asemenea, Europa a fost afectată și de decizia Moscovei de a reduce transporturile de gaze prin Ucraina. Cu aceste livrări mai mici decât în mod normal, rezervele Europei, obișnuite să fie aprovizionate pentru iarnă, sunt mult mai mici decât de obicei.

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a cerut luni Rusiei să își sporească exporturile de gaze pentru a ajuta în gestionarea acestei crize. Conform declarațiilor, „IEA consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea gazului către Europa și pentru a se asigura că rezervele vor fi umplute la niveluri adecvate pentru iarnă”.

Parlamentarii UE au solicitat Comisiei Europene să deschidă o anchetă privind „posibila manipulare deliberată a pieței” de către Gazprom, agenție de stat rusească. De asemenea, Europa concurează cu Asia pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, ceea ce înseamnă că nu există o prea mare capacitate de rezervă.

În 2020, sursele regenerabile de energie au generat 38% din energia electrică a Europei, depășind combustibilii fosili pentru a deveni pentru prima dată prima sursă de energie a continentului. Cu toate acestea, energia eoliană și solară sunt incapabile să genereze suficientă energie pentru a reprezenta 100% din cerere pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai favorabile condiții climatice.

Eliminarea treptată a energiei nucleare în țări precum Spania și Germania, care și-au stabilit obiective naționale pentru stoparea capacităților nucleare existente, mărește, de asemenea, decalajul dintre cererea consumatorilor și furnizarea de energie electrică care poate fi generată de surse regenerabile. Statele membre UE comercializează energie electrică pe piețele angro, unde scopul este de a acoperi cererea de energie pentru fiecare oră a zilei următoare. Piețele urmează un model marginal, ceea ce înseamnă că prețul final al energiei electrice pentru ziua următoare este legat de prețul celui mai scump combustibil necesar pentru a satisface cererea proiectată. Sistemul este conceput pentru a oferi companiilor de utilități posibilitatea de a recupera investițiile și cheltuielile de exploatare.

Dacă 100% din cerere poate fi satisfăcută cu energie eoliană, solară și nucleară, care au costuri de producție foarte mici, prețul energiei poate atinge niveluri scăzute sau chiar negative – acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului 2020, când cererea de energie electrică era scăzută și energia regenerabilă producția a fost mare. Dar când cererea așteptată depășește oferta care poate fi generată de energie curată, combustibilii fosili costisitori trebuie folosiți pentru a satisface cererea, iar prețul energiei este legat de această valoare. De aceea, creșterea costurilor gazelor naturale este o veste proastă pentru prețurile energiei electrice. Luni, 20 septembrie, guvernul spaniol a cerut Comisiei să regândească piața angro a energiei electrice.

„În ultimii trei ani, am redus la jumătate intensitatea emisiilor și am redus puternic participarea centralelor electrice cu combustibili fosili. Cu toate acestea, centralele cu combustibili fosili stabilesc încă prețul și sunt în spatele creșterii bruște a costului energiei electrice”, a fost mesajul transmis de la Madrid către Bruxelles.

Astfel de apeluri au mai fost făcute și în trecut, însă Comisia le-a respins. Un purtător de cuvânt a declarat luna trecută că sistemul actual „asigură un flux rentabil” și promovează „protecția consumatorilor vulnerabili”. Experții sunt de acord cu Comisia. Configurările alternative, cum ar fi modelele de plată ca ofertă, au condus, de fapt la prețuri mai mari în locurile în care au fost implementate.

Sistemul ETS este conceput pentru a stabili un preț pentru gazele cu efect de seră și pentru a contribui la decarbonizare. De ani de zile, ETS staționează la aproximativ 5 euro pe tonă, însă o serie de reforme ale pieței și o presiune tot mai mare de a acționa în privința schimbărilor climatice au făcut ca prețurile să explodeze. Acum costă aproximativ 60 de euro pe tonă. În această săptămână, Spania a solicitat Comisiei Europene să intervină pentru a preveni o astfel de activitate, apeluri similare venind și din partea Varșoviei. Se așteaptă ca prețurile ETS să crească și mai mult, ceea ce duce la o îngrijorare cu privire la creșterile viitoare ale prețurilor energiei electrice în țări precum Polonia dependentă de cărbune, chiar dacă nu este o cauză importantă a creșterii actuale. Țări precum Germania au considerat că este mai ieftin să ardă cărbune decât să folosească gaze naturale scumpe pentru a satisface cererea de energie.

Odată cu apropierea iernii, perspectivele devin sumbre. „În viitor, piața europeană a gazelor ar putea face față unor teste de stres suplimentare din cauza întreruperilor neplanificate și a perioadelor de frig puternic, mai ales dacă acestea apar târziu în timpul iernii”, a declarat IEA.

Marea întrebare este dacă aceste creșteri ale prețurilor sunt un fenomen temporar legat de o serie de evenimente unice sau semne ale unei probleme mai profunde pe măsură ce UE trece printr-o transformare a energiei.

Echilibrul cerere-aprovizionare cu energie în UE va fi volatil în funcție de cât de repede sunt eliminați combustibilii fosili și de introducerea treptată a energiei verzi”, a declarat un studiu al think tank-ului Bruegel.

Pe termen mai lung, consolidarea capacității de energie regenerabilă a UE va ajuta probabil blocul să răspundă cererii cu surse de energie curate și ieftine. Dar, din cauza sistemului de piață marginal, și până în momentul în care bateriile pe scară largă vor fi dezvoltate pentru a stoca energie regenerabilă atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile, țările UE vor continua să se confrunte cu situații similare.

Capacitatea de stocare necesară pentru rezolvarea problemei nu se așteaptă să fie instalată în UE până în a doua jumătate a acestui deceniu.

Tranzițiile de energie curată bine gestionate sunt o soluție la problemele pe care le vedem astăzi pe piețele de gaze și electricitate – nu cauza acestora”, a venit o declarație de la IAE.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Prețuri RECORD la energie în toată Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *