Preţuri mai mari cu până la 300% la materialele de construcţii! Guvernul a aprobat ordonanța de modificare a contractelor

Magazinele online de materiale de construcţii şi bricolaj din România au mărit considerabil preţurile pentru principalele categorii de produse în 2021, arată datele celui mai recent raport PriceFlux. Potrivit sursei citate, produsele care au suferit cea mai mare scumpire au fost cele din categoria lemnului utilizat în construcţii, creşterea medie înregistrată în iulie 2021 fiind de 15,8%, faţă de luna iulie a anului trecut.

În cadrul acestei categorii au existat produse care s-au scumpit cu până la 300%, cum ar fi plăcile OSB sau blaturile din lemn de la anumiţi producători.”, arată raportul serviciului online de monitorizare a preţurilor.

Mobilierul şi uneltele de grădină au suferit şi ele o creştere medie de 5,8% pe fondul cererii mărite din partea consumatorilor. Această categorie este, de asemenea, categoria cu cele mai frecvente apariţii ale situaţiei de indisponibilitate în stoc, fapt care, conform experţilor PriceFlux, poate avea doua principale cauze: cerere crescută şi/sau indisponibilitatea acestor produse la producătorii / furnizorii magazinelor.

Creşterea cererii pentru materiale de construcţii şi bricolaj în perioada pandemiei, cat şi dificultăţile logistice care au cauzat întârzieri în livrarea produselor importate, au determinat modificări substanţiale în preţurile mai multor categorii de produse.”, arată analiza efectuată de PriceFlux.

Alte modificări de preţ semnificative au fost înregistrate de categoria vopselurilor, care a suferit scumpiri de până la 5,04%, corpurile de iluminat, cu 3,8%, sanitare, cu 3,7%, climatizare şi ventilaţie, cu 3,6%, şi gresie şi faianţă, cu o scumpire de 3,5%. Categoria cu cele mai mici modificări de preţ a fost cea a produselor de feronerie şi accesorii pentru mobilier, care a înregistrat o creştere medie a preţurilor de 0,4% în luna iulie a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020.

„Pe fondul ştirilor din ultimele luni, care menţionează creşteri ale preţurilor în sectorul imobiliar, cât şi rupturi în lanţul logistic internaţional cauzate de pandemia Covid-19, am decis să generăm cu ajutorul platformei PriceFlux un raport de evoluţie a preţurilor pe mai multe categorii de materiale de construcţii, şi am analizat preţurile înregistrate pe parcursul lunii iulie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Obiectivul nostru a fost acela de a cuantifica repercusiunile contextului mondial şi de analiza care este impactul resimţit la nivel local.”, a declarat Mihai Bisnel, Managing Partner în cadrul PriceFlux.

Pentru această analiză, echipa PriceFlux a comparat preţurile a peste 23.000 de produse unice comercializate de 26 de magazine din România. Categoriile din care fac parte produsele analizate sunt: materiale de construcţii; lemn; electrice; corpuri de iluminat; vopsea; sanitare; gresie şi faianţă; scule, maşini şi unelte; feronerie şi grădină.

Guvernul a aprobat ordonanța privind prețul materialelor de construcții

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), un proiect de act normativ care oferă o soluţie la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii şi vine în sprijinul proiectelor realizate cu finanţare din bani publici, se arată într-un comunicat al MDLPA.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană care implementează o soluţie pe termen lung la creşterea preţurilor materialelor de construcţii.

Soluţia propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte uşor în cazul creşterilor şi, eventual, al scăderii preţurilor materialelor de construcţii, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (…) Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. În condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestora”, a arătat ministrul Cseke Attila, citat în comunicatul de presă.

Ministrul a precizat că în cazul contractelor de finanţare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat luni, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanţilor, şi se va aplica la toate contractele de finanţare, exceptându-le pe cele care au şi în prezent clauză de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri. În comunicat se subliniază că, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcţiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar preţul materialelor a crescut vertiginos. Astfel, terminarea unor investiţii publice este periclitată, iar ordonanţa vine în sprijinul proiectelor construite cu finanţare din bani publici.

Fără această soluţie, multe dintre construcţiile începute (şcoli, spitale, sisteme de apă şi canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante şi au fost investiţi bani publici în construcţia lor. Fără suplimentarea de buget necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcţii, investiţiile nu pot fi terminate”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.