Prețul petrolului CREȘTE PUTERNIC, din cauza apariției tulpinei Omicron

Prețul petrolului a crescut miercuri cu peste 2%, recuperând o parte din pierderile abrupte din ședința precedentă, în condițiile în care marii producători se pregătesc să discute despre cum să răspundă la amenințarea asupra cererii adusă de varianta Omicron, scrie Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,90 dolari, sau 2,7%, la 71,13 dolari pe baril, după o cădere de 3,9% marți.

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,6%, la 67,89 dolari pe baril, după o scădere de 5,4% marți.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-a reunit miercuri, după ora 1300 GMT și înaintea unei reuniuni de joi a OPEC+, care grupează OPEC și aliații organizației, inclusiv Rusia. În timp ce unii analiști se așteaptă ca OPEC+ să întrerupă planurile de suplimentare a ofertei cu 400.000 de barili pe zi în ianuarie, având în vedere potențiala lovitură dată cererii de restricțiile de călătorie pentru a ține în frâu răspândirea variantei Omicron, mai mulți miniștri OPEC+ au declarat că nu este nevoie de o schimbare de plan.

Având în vedere că (SUA) și alte țări au fost de acord cu eliberarea stocurilor de urgență pentru a controla creșterea prețurilor… de asemenea, având în vedere că prețurile s-au corectat deja de la 85 de dolari pe baril la aproape 70 de dolari, OPEC+ ar putea să-și revizuiască strategia„, a declarat Sunil Katke, șeful diviziei de retail de mărfuri de la Kotak Securities.

Chiar dacă OPEC+ este de acord să meargă mai departe cu creșterea planificată a ofertei în ianuarie, producătorii ar putea avea dificultăți. Un sondaj Reuters a relevat că OPEC a pompat 27,74 milioane de bpd în noiembrie, cu 220.000 bpd mai mult decât în luna precedentă, dar acest lucru a fost sub creșterea de 254.000 bpd permisă pentru membrii OPEC în cadrul acordului OPEC+.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.