Preţul petrolului, aproape de cel mai RIDICAT nivel din ultimele două luni

Preţul petrolului se situează vineri aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, pe fondul perspectivelor privind interzicerea de către UE a ţiţeiului rusesc şi a majorării cererii în SUA, transmite Reuters. Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iulie a scăzut vineri dimineaţa cu 0,09 cenţi, la 117,31 dolari, după ce anterior atinsese 118,17 dolari, fiind în grafic pentru a înregistra o creştere de aproximativ 4% săptămâna aceasta. Joi, cotaţia barilului de petrol Brent, a crescut cu 3,37 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 117,40 dolari. Brent este în grafic

Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, după ce în sesiunea anterioară atinsese 100,05 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacţionându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari. De asemenea, cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna iulie a scăzut vineri dimineaţa cu 0,18 cenţi, la 113,91 dolari, după ce joi a crescut cu 3,76 dolari, la 114,09 dolari, fiind în grafic pentru a înregistra o creştere de aproximativ 0,7% săptămâna aceasta.

Mulţi factori indică o înăsprire a pieţei, cu atât ai mult cu cât UE pregăteşte interzicerea totală a importurilor de energie din Rusia. Înaintea sezonului de vârf din SUA, nivelul produselor rafinate rămâne la un nivel redus în vest, ceea ce va menţine probabil preţurile ridicate în timpul verii”, a apreciat Stephen Innes, director în cadrul SPI Asset Management.

Anul acesta, preţul petrolului a înregistrat o creştere de aproximativ 50%. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că la reuniunea din 2 iunie grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) nu va modifica acordul de anul trecut şi va majora în iulie producţia de ţiţei cu 432.000 de barili pe zi, conform planului, şi ignorând solicitările din partea statelor occidentale de a pompa mai mult.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *