Prețul pentru gigacalorie rămâne la 250 de lei. Chițac nu este dispus să mai acorde subvenții: „Gândiți-vă dacă vreți să mai mergem în direcția asta!”

Consilierii locali municipali constănțeni s-au reunit miercuri în ședință extraordinară, cu prilejul căreia au adoptat, printre altele, proiectul de hotărâre privind privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T. de către R.A.D.E.T. Constanța și a subvenției unitare acordate consumatorilor casnici racordați la rețeaua de transport sau la rețeaua de distribuție, pentru perioada 01.11.2020–31.12.2020.

Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru și opt abțineri și prevede menținerea prețului pentru gigacalorie, respectiv de 250 de lei. De asemenea, subvenția este stabilită la aproape 288 de lei:

  1. Se aprobă prețul de 214,96 lel/MWh respectiv 250,00 lei/Gcal, inclusiv TVA, ca pref local pentru populație al energiei termice furnizată în sistem centrallzat în municipiul Constanța, pentru perioada 01.11.2020- 31.12.2020
  2. Se aprobă subvenția unitară la energia termmică pentru consumatorii casnici racordați la rețeaua de distribuție de 247.43 lel/MWh echivalent a 287.76 lei/Gcal.

Pentru ca acest proiect de hotărâre să fie adoptat a fost necesară și o rectificare bugetară, iar în linii mari primarul Vergil Chițac a arătat că municipalitatea este secătuită de subvențiile acordate:

„Rectificarea este prilejuită în primul rând de următoarea situație: iarna vine, sezonul rece a venit, trebuia să pornim sistemul de alimentare pentru cei circa 50.000 de consumatori. Binomul CET-RADET este în insolvență, asta înseamnă că CET, care furnizează agentul termic primar, are niște datorii la furnizorul de combustibil, atunci suntem în situația următoare: ne-au notificat că dacă nu le dăm în avans niște bani, subvenția la căldură pentru noiembrie și decembrie, nu vor putea să-și plătească furnizorii, ca atare nu mai furnizam căldură populației. Este motivul principal pentru care am convocat de îndată această ședință. Cu ocazia asta, trebuie să prevedem suma de 20 de milioane, care să reprezinte subvenția pe care o estimăm și o plătim de la buget. Mai sunt motive de rectificare a bugetului, e vorba de niște sume pe care trebuie să le prevedem pentru cofinanțarea unor proiecte europene. (…) Ca să facem o analiză de funcționare și nu populistă, în momentul de față dacă adunăm CT BUS, gigacaloria, tichete RESPECT, gunoi, din circa 500 milioane lei – banii produși de Constanța, 178-180 sunt subvențiile. Gândiți-vă dacă mai putem merge, economic, în direcția asta și cu asta basta!”, a spus Vergil Chițac.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.