Prețul la gaz a DAT JOS PRIMUL Guvern din lume: Proteste VIOLENTE în Kazahstan. Clădirea Parchetului, INCENDIATĂ; la Parlament s-a aruncat cu GRENADE

Președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev (foto) a acceptat demisia guvernului țării. Tokayev a semnat miercuri decretul corespunzător, documentul fiind publicat pe site-ul web al șefului statului.

„În conformitate cu articolul 70 din Constituția Republicii Kazahstan, decid: să accept demisia guvernului Republicii Kazahstan”, se arată în document. Alikhan Smailov (n.r.: prim-viceprim-ministru în guvern) este desemnat temporar în atribuțiile de prim-ministru, se arată în document. Potrivit decretului, membrii guvernului vor continua să-și îndeplinească atribuțiile până la aprobarea noii componențe a cabinetului de miniștri. Prezentul decret intră în vigoare de la data semnării.

Guvernul demisionat a fost condus de Askar Mamin, care a fost numit prim-ministru în februarie 2019.

Autoritățile din Kazahstan au introdus stare de urgență în capitala Astana, oraș cunoscut și sub denumirea de Nursultan/Nur-Sultan.

„Pentru a asigura siguranța populației orașului Nur-Sultan în conformitate cu paragraful 16) al articolului 44 din Constituția Republicii Kazahstan și articolelor 4, 5, 6 din Legea Republicii Kazahstan cu privire la starea de urgență DECID:

1. În legătură cu o amenințare gravă și imediată la adresa siguranței cetățenilor în scopul asigurării siguranței publice, restabilirii ordinii publice, protejării drepturilor și libertăților cetățenilor, introducerea stării de urgență în orașul Nur-Sultan pentru perioada de la ora 16:00 pe 5 ianuarie 2022 pentru o perioadă până la 00 ore 00 minute 19 ianuarie 2022.

2. Introducerea unei zone de acces în orașul Nur-Sultan pentru perioada stării de urgență între orele 23:00 și 07:00.

3. Să se înființeze pentru perioada stării de urgență biroul comandantului orașului Nur-Sultan și să-i confere competențele prevăzute de Legea Republicii Kazahstan „Cu privire la starea de urgență”. Numiți pe Yerzhan Saparbekovich, șeful Departamentului de poliție al orașului Nur-Sultan, ca comandant al orașului Nur-Sultan.”

Context

Demisia guvernului kazah a fost precedată de proteste masive.

Locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau, pe 2 ianuarie, au ieșit în masă în stradă cu un apel la reducerea prețurilor la combustibil. Mai târziu, protestele s-au răspândit în Kazahstan. Dupa o intalnire cu protestatarii, autoritatile au anuntat o reducere a pretului gazului lichefiat in regiunea Mangistau, insa situatia nu s-a stabilizat. Protestatarii s-au revoltat, iar poliția a început să folosească gaze lacrimogene. Mitingurile care au început duminică în Zhanaozen (un oraș din regiunea Mangistau, în vestul Kazahstanului) împotriva creșterii prețului gazului lichefiat au escaladat în proteste violente în toată țara. Într-o serie de orașe din Kazahstan, oamenii au ieșit în stradă în sprijinul protestatarilor din Zhanaozen.

Pe lângă cererile de scădere a prețurilor la gaze, oamenii au început să prezinte cereri de îmbunătățire a bunăstării oamenilor, de a demisiona guvernul etc. De asemenea, au început revolte în cel mai mare oraș al țării, Almaty.

Miercuri seara, președintele Kassym-Zhomart Tokayev a introdus starea de urgență în regiunea Almaty și Mangistau până pe 19 ianuarie.

Protestatarii din Kazahstan au început să se lupte cu poliția în zona centrală a orașului Almaty. Protestatarii au încercat să treacă prin curți spre strada Baitursynov. Poliția a început să folosească mijloace speciale împotriva lor. Au fost trase inclusiv grenade asomatoare. Protestele vin în contextul în care în această dimineață guvernul Kazahstanului a fost demis. Potrivit presei, un polițist a fost rănit în timpul confruntărilor. „Un polițist stă întins pe o targă, ținând o mască de gaz în mâini. Ochii sunt închiși, dar pare să fie conștient și își mișcă buzele”, transmit agențiile de presă internaționale. De asemenea, cladărea Parchetului din oraș a fost incendiată, iar în zona Parlamentului local se aud împușcături și grenade. Martorii oculari spun că aproximativ o duzină de camioane militare au mers de pe strada Shevchenko spre Baitursynov. Ei aduc cutii cu grenade flash-bang.

Biroul comandantului din Almaty a raportat că o operațiune pentru asigurarea ordinii și a legii continuă în centrul orașului, iar locuitorii orașului sunt rugați să se abțină de la mers pe jos. „În legătură cu continuarea operațiunii de asigurare a ordinii publice și a luptei împotriva extremismului, le cerem proprietarilor de mașini să-și planifice traseele ocolind strada Tole Bi, bulevardele Raiymbek și Abay, precum și centrul orașului”, a spus comandantul. a spus.

Anterior, oficialitățile au spus că situația din oraș a fost luată sub control, în prezent instigatorii revoltelor fiind identificați și reținuți. Între timp, utilizatorii rețelelor de socializare postează fotografii și videoclipuri cu protestele în masă în desfășurare în oraș. Mitingurile împotriva creșterii prețurilor la gazul lichefiat au început în Kazahstan pe 2 ianuarie la Zhanaozen (un oraș din regiunea Mangistau, în vestul țării). Apoi au escaladat în proteste masive în toată țara, cu cereri economice și politice. Pe 4 ianuarie, protestatarii s-au ciocnit cu oficialii de securitate în orașul Almaty.

Președintele țării, Kassym-Jomart Tokayev, a introdus stare de urgență în regiunile Almaty, Mangistau și Almaty pentru perioada până pe 19 ianuarie și un stațion de acces, care va funcționa între orele 23:00 și 07:00.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.