Prețul gigacaloriei NU se mărește! Chițac: „Eu mă uit pe cifre când iau decizii, nu sunt emoționat. Înțeleg că populația nu poate să suporte, dar să fim și responsabili! Constat că NU mai avem majoritate în Constanța”

Ședința de astăzi a Consiliului Local Municipal Constanța este nu doar una tensionată, așa cum era de așteptat, ci poate cea mai grea din mandatului primarului Vergil Chițac. Pe ordinea de zi au figurat nu mai puțin de cinci proiecte – patru pe lista inițială și unul pe ordinea suplimentară, privind reglementarea prețurilor în sistemul de termoficare, inclusiv prețul la gigacalorie pentru populație.

Concret, vorbim de proiectele de hotărâre privind aprobarea prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța începând cu 1 octombrie; privind modificarea art. 7.5 din Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului; privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al Societății Termoficare Constanța SRL și pentru modificarea și completarea HCL nr. 4/2021 privind aprobarea înființării Societății Termoficare Constanța SRL în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.  De asemenea, pe ordinea suplimentară de zi a figurat și proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației pentru perioada 01.11.2021-31.03.2022, în municipiul Constanța.

Primul a fost demolat de toate celelalte, întrucât nu a fost adoptat la vot. Sesiunea a fost deschisă de soldățelul de partid, viceprimarul Ionuț Rusu, care a bătut câmpii, dând semnalul susținerii inițiativei primarului Chițac de majorare a prețului la gigacalorie pentru cetățeni de la 250 la 300 de lei.

Cred că trebuie dezbătute toate lucrurile într-un mod complex. La punctul 8, toată lumea să înțeleagă că vorbim de 1.034 lei, prețul real, actual, care include tot ce înseamnă pierderile acestei industrii, care se duc efectiv în pământ, efectiv la propriu acești bani se duc în pământ, prețul acesta propus este real, care ar fi trebuit fi spus de foarte multă vreme și asumat de administrațiile precedente. S-a perpetuat o minciună și un populism, astfel încât administrația Chițac, cu toți consilierii, suntem la momentul adevărului, mizeriile nu mai sunt ascunse sub preș. Suntem oameni responsabili. Am fost votați de oameni care au nevoie să fim la fel de responsabili și să terminăm cu minciunile și cu populismul”, a spus Ionuț Rusu.

Primarul Vergil Chițac a susținut că această creștere este din cauza datoriilor CET și RADET, care, pe scurt, trebuie achitate de constănțeni, pentru că noi plătim mai mult, referindu-se la faptul că Primăria s-a angajat să plătească și ea o parte consistentă din aceste datorii:

Ăsta e prețul. Sigur că nu ne place… În momentul de față, CET are 80 de milioane facturi neachitate, numai către Transgaz 40 de milioane, Romgaz – 20 de milioane. Dacă nu ne raportăm la prețul real și nu plătim și pierderile aceste datorii vor crește și unii dintre care au creanțe, furnizori de gaz, apă, oricând pot să ceară falimentul CET. Dacă producția intră în faliment, am pus cruce și ne-am luat adio de la sistemul centralizat de termoficare. Ideea este ca de acum încolo să nu mai acumuleze datorii și să vedem ușor-ușor cum vor plăti datoriile către furnizori. În condițiile în care prețul a fost artificial 598 lei, efortul a fost de 73 milioane lei în 2021, adică 15 milioane de euro. În mod normal, peste 15 milioane de euro este interzisă printr-o directivă a UE, prețul real de 1.034 lei ne duce în situația următoare: dacă am accepta o subvenție de la 250 la 1.043, am avea un efort bugetar de 146 milioane lei. (…) Efortul nostru este spre două zone: vrem să schimbăm partea de transport a energiei și pentru asta semnăm în curând două proiecte de 20 de milioane de euro și avem și licitația pentru execuție, dar astea nu se pot face în ianuarie, februarie, martie. Lunile astea va trebui să plătim pierderile reale, dar măcar să diminuăm pierderile și subvenția pentru a doua parte a anului 2022, urmând ca diferența care rămâne până la 15 milioane s-o rostogolim până în 2023. Efortul bugetar este extrem de mare. Anul viitor vin proiectele care trebuie co-finanțate. O să semnăm – deși am fost contestați – care înseamnă 6 milioane de euro, am adjudecat SF și proiectul tehnic pentru spitalul municipal și care dacă va fi gata SF-ul la 15 decembrie va fi introdus pe PNRR. Anul viitor se deschid proiectele pe PNRR și exercițiul European 2023 – 2027. Dacăm nu suntem responabili, vom ajunge să nu mai plătim aceste eforturi. Am toată înțelegea pentru cetățeni: propunerea mea e ca de la 250 să ducem la 300. Eu mă uit pe cifre când iau decizii, nu sunt emoționat. Consumul mediu al unui apartament cu două camere este de o gigacalorie. Acum nu mai plătește 250 de lei, plătește 300, dar noi plătim 750 de lei în rest! Este un efort colosal. E de înțeles, populația nu poate să suporte, dar să fim și responsabili, să ne uităm și la viitorul orașului!”, a spus Vergil Chițac.

În ciuda explicațiilor, cei de la USR nu au fost impresionați. Liderul de grup Dumitru Caragheorghe a precizat faptul că atâta timp cât creșterile de prețuri nu au nici o legătură cu prețul real invocat de Chițac, creșterea gigacaloriei nu se susține și, prin urmare, USR-iștii s-au… abținut.

Câtă vreme această creștere de prețuri nu se regăsește în 1.034 de lei, nu înțelegem de ce această influență de creșteri trebuie să existe la consumator! De ce trebuie să crească de la 250 la 300 de lei, câtă vreme consumatorul rămâne fără apă caldă, cu apa înghețată… El trebuie să suporte o creștere de 50 de lei! Nu putem să creștem această subvenție la 784 de lei… Iată, ducem o creștere asupra consumatorului final, care nu e normal în acest moment. Aceste subvenții sunt în limita unui plafon și apoi ce rămâne se rostogolește, dar odată cu aceste investiții este evident că se poate lua în calcul că recepțiile unor lucrări vor fi mai rapide și tariful de la an la an va scădea, inclusiv subvenția. (…) Noi spunem că subvenția la populație trebuie să rămână la tariful de 250 de lei și nu trebuie să crească, e o creștere fără nici un sens, câtă vreme tariful de 1.034 de lei nu conține creșterile la utilități, chestie spusă chiar de domnul primar!”, a spus Caragheorghe.

Dacă USR-iștii s-au abținut, iar PSD a votat împotrivă, proiectul a fost respins, cu 11 voturi pentru, 8 abțineri și 7 împotrivă.

După vot, Rusu a luat din nou foc și s-a plasat pe frontul chițacian:

Nu se întâmplă altceva decât se rostogolește o minciună care s-a rostogolit timp de peste 20 de ani și populismul iresponsabil care se întâmplă acuma mie îmi dă de gândit de fapt și de drept cine are grijă de constănțeni. Minciunile care văd că se perpetuează nu au făcut altceva decât să se ajungă în momentul zero în care realitatea bate cu mult ce poate imaginația mea să gândească”, a concluzionat Rusu.

Vestea cea mai proastă pentru Vergil Chițac și-a dat-o… chiar el, constatând că în municipiul Constanța nu mai există majoritate PNL-USR:

Populismul a făcut mai mult rău decât comunismul în Constanța și, ca primar, constat că nu mai există majoritate!”, a spus Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *