Preţul energiei urcă la niveluri RECORD: România EXPORTĂ masiv electricitate

Energia spot pentru miercuri se tranzacţionează la nivelul record de 688 de lei pe MWh (peste 140 de euro), pe vârf de consum, deşi revenirea centralei de la Cernavodă la capacitate maximă concomitent cu producţia hidro foarte bună ar fi trebuit să „răcorească“ preţurile, scrie ZF. Oamenii din piaţă spun că atâta vreme cât piaţa suportă nivelul, România fiind cuplată cu statele veci­ne, preţurile nu vor scădea.

Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schimba lu­crurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci re­giunea absoarbe energie şi la preţul acesta“, spune Teofil Mureşan, antre­pre­norul din spatele grupului E-INFRA.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat, marți, că România devine din nou exportator net de energie. Numai în luna iunie s-au exportat 578.000 de megawaţi.

„Suntem cu plus export 135.000 de MW astăzi, pe total an. În ultimele două luni s-a exportat masiv, 578.000 de megawaţi în luna iunie. În România lucrurile au început să se redreseze în sistemul energetic natural. Devenim din nou exportatori neţi de energie – asta s-a întâmplat în Guvernul PNL şi în Guvernul de alianţă PNL, USR-PLUS, UDMR”, a declarat Virgil Popescu în plenul Parlamentului, la „Ora Guvernului”.

Acesta a precizat apoi că 2018 a fost ultimul an de export, în 2019 am importat energie, iar în 2020 am revenit la exportat: „Suntem exportatori neţi de ce? Pentru că am schimbat legea în 2020 şi am întors preţul. Preţul în România este mai mic decât preţul în UE la energie”.

Ministrul liberal a explicat și de ce am ajuns să importăm energie în 2019: „Pentru că a fost prost făcută această Ordonanţă 114 de a întors lucrurile cu fundul în sus – iar noi, ce am făcut în doi ani de zile – am reuşit să întoarcem trendul”.

În prezent, preţul certificatului de CO2 a ajuns la circa 55 de euro pe uni­tate, dublu faţă de media anului trecut, estimările fiind de 70 de euro pentru finalul anului. Gazul a ajuns la bursa de la Viena la peste 30 de euro pe MWh, faţă de 17 euro la începutul anului. Barilul de petrol este la 74 de dolari, faţă de nivelul de 50 de dolari de la începutul anului. Zilele acestea, România a trimis peste graniţe, în unele momente, chiar şi 1.400 MW de energie, ceea ce echi­va­lează cu puterea instalată a centralei de la Cernavodă. Preţurile continuă însă să crească.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.