Prețul acordului pentru NATO: Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane. Alianța a făcut oficial invitația de aderare

Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane ce aparţin mişcărilor PKK şi FETO, pe care Ankara le consideră teroriste, a anunţat miercuri ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, la o zi după semnarea unui memorandum între cele trei state prin care se deschide accesul acestor două ţări nordice la NATO, informează AFP.

„În cadrul noului acord, vom cere Finlandei extrădarea a şase membri ai PKK şi a şase membri ai FETO, şi Suediei să extrădeze zece membri ai FETO şi 11 ai PKK”, a declarat ministrul, potrivit media locale.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este plasat pe lista organizaţiilor teroriste de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. FETO este acronimul mişcării fondate de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA şi considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca instigatorul tentativei de puci din iulie 2016.

Marţi, la Madrid, înaintea summitului NATO, Erdogan a avut o discuţie de mai multe ore cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson. Turcia bloca aderarea celor două ţări nordice la NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi ai PKK şi FETO. La finalul discuţiilor, la care a asistat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezentat memorandumul, ce deschide calea pentru un viitor acord oficial de extindere a Alianţei în faţa ameninţărilor Rusiei.

Turcia a obţinut ceea ce dorea”, şi anume „deplina cooperare” a Suediei şi Finlandei în lupta contra terorismului, a anunţat cu satisfacţie preşedinţia turcă într-un comunicat.

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat miercuri că orice creştere a numărului de extrădări drept rezultat al acordului încheiat cu Turcia pentru ca aceasta să nu se opună aderării statului nordic la NATO va depinde de ce informaţii se primesc de la autorităţile turce, relatează Reuters.

Depinde de ce informaţii primim din partea Turciei în această zonă. În toate extrădările vom continua să urmăm legea suedeză şi internaţională şi, bineînţeles, convenţia europeană privind extrădările”, a declarat ea pentru Reuters.

Suedia şi Finlanda au făcut un pas semnificativ spre aderarea la NATO după ce Turcia a anunţat marţi că nu se mai împotriveşte intrării lor în Alianţă, în condiţiile în care ţările nordice au convenit la o serie de măsuri de securitate. În cadrul acordului, Suedia şi Finlanda au fost de acord să nu sprijine grupurile kurde din nord-estul Siriei despre care Turcia susţine că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă atât de SUA, cât şi de UE.

Ceea ce se află în declaraţie este ceva ce Suedia deja face”, a declarat Andersson, în marja summitului NATO din capitala Spaniei. „Este vorba despre faptul că nu-i vom susţine în niciun fel care ar putea fi o ameninţare pentru securitatea internă a Turciei – precum furnizând arme şi sprijin financiar – iar asta nu este ceva care Suedia să facă astăzi„, a adăugat ea.

NATO a invitat Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică

NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.

Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternic şi zona euro-atlantică mai sigură”, se subliniază în declaraţie, care menţionează că Alianţa a convenit şi asupra unui nou concept strategic.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.