Președintele Ungariei, în vizită în România. Doi teroriști, premiați de Budapesta. Ciolacu a luat FOC pe Aurescu

Președintele Ungariei, Katalin Novák, face prima vizită într-o țară străină și a ales ca destinație chiar România. Novak a aterizat, joi, la Cluj-Napoca și se pare că va participa la ceremonia la care István Beke şi Zoltan Szőcs, cei doi secui condamnaţi pentru terorism, după ce au fost acuzaţi că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională a României, vor fi premiaţi de un ONG cu sediul la Budapesta. Marcel Ciolacu i-a ordonat lui Bogdan Aurescu să reacționeze, dacă președinta Ungariei va participa la ceremonie.

Totuși, provocarea nu a avut-o domnul Kelemen Hunor. Trebuie avută o discuție, fără exagerări. Din câte știu, avem un ministru al afacerilor externe. În acest moment, statul trebuie să reacționeze prin Ministerul de Externe.”, a cerut Marcel Ciolacu la România TV.

Cei doi etnici maghiari au fost eliberaţi anul trecut din închisoare, după ce au stat patru ani în spatele gratiilor. Celor doi li se va acorda premiul Pál Vasravi. István Beke şi Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism. Aceştia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015. Tribunalul Braşov a dictat, în iulie 2021, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a celor doi, după ce în prealabil Judecătoria Braşov dăduse o decizie similară, dar care nu era definitivă.

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a aterizat joi la Cluj-Napoca, pentru a participa în acest weekend la un evenimnet cultural de la Alba Iulia. Novak va participa sâmbătă, 21 mai, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia. Vineri dimineață președintele Ungariei a putut fi văzut în timp ce făcea sport în Parcul Central din Cluj-Napoca. Novak a ieșit la alergare la lacul Chios, mulți dintre clujeni fiind surprinși de prezența oficialului maghiar. Liderul de la Budapesta a postat și o fotografie pe contul de Facebook, în care se arată bine dispusă de dimineața de la Cluj, fiind cu zâmbetul pe buze.

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, a ținut să precizeze Novak, pe pagina de Facebook. Tot vineri, de la ora 12.00, Novak participă, la Alba Iulia, la vernisajul „400 de ani de educație transilvăneană”.

12:30 Time to build – vernisajul expoziției – Alba Iulia

14:00 Slujba te deum în zece congregații cu episcopii celor zece dieceze

17:00 Sesiunea plenară a Convenției generale – Alba Iulia

Sâmbătă, 21 mai:

11:00 dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia

12:00 slujbă festivă de comemorare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.