Președintele Senatului vrea ELIMINAREA legilor adoptate tacit. Mateescu (AUR): „Nu este jurist, face declarații politice. Ar însemna să modificăm Constituția…”

Președintele Senatului Anca Dragu a afirmat luni că un procent de 40% din proiectele de lege din legislatura trecută au fost adoptate tacit, Senatul fiind în calitate de primă cameră sesizată. Ea a adăugat că acest lucru înseamnă că s-a muncit doar în proporţie de 65% în Parlamentul anterior. Dragu susține că vrea ca Senatul să fie un for al dezbaterilor şi deciziilor politice în care se confruntă opinii diverse „pentru ca la final să rezulte cele mai bune soluţii pentru cetăţenii români, materializate prin legi adoptate pe baza studiilor de impact şi analizelor de oportunitate”. Ea a mai spus că doreşte ca forul legislativ să transpună multe directive UE, pentru ca România să evite procedurile de infringement.

Senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu, vicepreședinte al Comisiei pentru constituționalitate din respectivul for, ne-a precizat că ideea, în ansamblu, nu este rea, dar este aproape imposibil de pus în practică, întrucât inițiativa ar însemna… modificarea Constituției:

Ea nu este jurist de meserie! Art. 75 din Constituție prevede niște termene – prima cameră sesizată se pronunță în 45 de zile în cazul legilor organice sau 60 de zile pentru celelalte. Asta ar însemna să modificăm Constituția! Nu avem cum să fim în contradicție cu Constituția, cu nici un act normativ. În accepțiunea domniei sale, ar vrea ca în 45 de zile sau 60 de zile toate propunerile să fie gata. Este o procedură care durează, se depun amendamente… Putem doar să simplificăm niște proceduri, atât. Eu zic că e o declarație politică fără un fundament juridic. Regulamentul Senatului îl modifici, dar CCR va reacționa imediat”, a spus senatorul Mateescu, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit articolului 93 din Regulamentul propriu, Senatul, ca primă Cameră sesizată, se pronunţă asupra proiectelor de lege şi propunerilor legislative cu care este sesizat, în termen de 45 de zile de la data prezentării acestora în Biroul permanent. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită, termenul este de 60 de zile de la data prezentării în Biroul permanent. În cazul depăşirii termenelor, proiectul de lege sau propunerea legislativă se consideră că a fost adoptată şi se înaintează Camerei Deputaţilor, care va decide definitiv.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *