Spread the love

Președintele PMP Eugen Tomac, aflat vineri la Constanța, a anunțat că parlamentarii PMP, cu sprijinul celor din PNL, au atacat la Curtea Constituțională a României modificarea Legii privind statutul aleşilor locali, pe care o consideră nedemocratică şi anticonstituţională.

Senatul a adoptat, miercuri, ca for decizional, o iniţiativă legislativă prin care mandatul primarilor, consilierilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene nu încetează în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleşi fuzionează cu o altă formaţiune politică.

„Am depus sesizarea la CCR cu privire la contestarea legii pe care PSD a elaborat-o cu un singur scop: împotriva PMP, prin care se modifică legea privind statutul aleșilor locali și anume ca partidele care fuzionează aleșii locali din aceste partide să obțină statutul de independenți, un lucru care este extrem de grav. Am făcut această contestare și le mulțumim colegilor din PNL pentru că au susținut demersul nostru. Sunt convins că cu această sesizare la CCR se încheie și povestea fuziunii între PMP și UNPR. Cei din UNPR și-au epuizat toate căile de atac, deși în urmă cu doi ani am avut un Congres de fuziune adoptat în unanimitate. Mulți dintre foștii lideri UNPR văzând că nu și-au îndeplinit obiectivele de a ajunge în Parlament prin PMP au denunțat fuziunea, lucru care a create dificultăți în procesul de absorbție al UNPR, iar ulterior au negociat cu cei din PSD ca actuala majoritate să dea o lege cu dedicație împotriva PMP. Am contestat astăzi această lege, sunt convins că CCR nu se va compromite și va judeca corect ceea ce am contestat noi, pentru că nu se poate modifica o voință a două partide printr-o lege dată cu scopul de a mai racola niște aleși locali. Pentru PSD este suficient că și i-a luat înapoi pe foștii UNPR-iști din Parlament pe listele PMP, ceilalți colegi trebuie să rămână acolo unde sunt, să continuie activitatea în cadrul PMP. (…) Se încalcă legea partidelor parlamentare, cât și principiul democratic de asociere între partide. Atâta timp cât a existat o voință unanimă exprimată de două entități politice, nu poate veni statul și spune că nu este în regulă ce am decis”, a spus Eugen Tomac.

Președintele PMP consideră că PSD nu are doar o problemă de neconstituționalitate pe această lege, dar și una de imagine pentru o instituție reprezentativă a statului român, respectiv Camera Deputaților, prezidată de Liviu Dragnea, condamnat joi de Înalta Curte de Casație și Justiție a României la 3 ani și 6 luni. Astfel, Tomac consideră că Dragnea trebuie să demisioneze din această funcție.

„Avem o condamnare, chiar dacă este în primă instanță, ridică o mulțime de semne de întrebare cu privire la seriozitatea cu care poate fi tratat. Ce se întâmplă acum nu mai ține nici de o voință politică, nici de interpretări, ține de o realitate: România este puternic afectată de statutul pe care îl are domnul Dragnea și, prin urmare, trebuie să își dea demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. În PSD este problema lor ce vor face cu domnul Dragnea, îl pot ține acolo până în 2020 sau 2040, dar din această funcție importantă de reprezentare pentru statul român trebuie să se retragă, pentru că aici nu mai ține de persoane, ci de statutul de om de stat pe care domnul Dragnea îl are în momentul de față și care șubrezește credibilitatea statului prin problemele cu care se confruntă. Cel mai corect este să își prezinte luni, la prima oră, demisia”, a mai spus Eugen Tomac.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *