Președintele OSCE: „Conflictul transnistrean poate provoca o EXPLOZIE”

Dacă nu sunt soluţionate focarele de tensiune din regiunile separatiste din Republica Moldova şi Georgia, acestea ar putea provoca o explozie. Potrivit Infotag, ziarul suedez Svenska Dagbladet notează că această opinie a fost exprimată de ministrul suedez de externe Ann Linde, care a vizitat recent Moldova în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE.

Corespondentul gazetei suedeze, care a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul împreună cu Ann Linde, a menţionat că „situaţia din regiunile separatiste este o prioritate a problemelor de care Ann Linde este responsabilă, datorită faptului că Suedia prezidează OSCE”.

Rădăcinile acestor conflicte se întorc la perioada prăbuşirii Uniunii Sovietice. Rusia are o influenţă foarte mare asupra regiunilor separatiste. Dar lumea exterioară nu le recunoaşte ca suverane sau independente. Prin urmare, este foarte important pentru OSCE să menţină un echilibru în această privinţă. Nu este vorba doar de securitate militară, ci şi de drepturile omului şi principiile statului de drept, despre democraţie„, menţionează Linde pentru Svenska Dagbladet.

Ann Linde speră să realizeze negocieri concrete asupra Transnistriei (în formatul „5 + 2” – „I”) în timp ce Suedia deţine preşedinţia OSCE.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *