Președintele Chinei promite „reunificarea paşnică” a țării cu Taiwan

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis o „reunificare paşnică” a Chinei cu Taiwanul. Conform lui Xi Jinping, cel mai mare obstacol în calea reunificării îl reprezintă persoanele care susţin mişcarea pentru independenţa Taiwanului., informează CNN.

„Cei care îşi uită tradiţiile, îşi trădează patria-mamă şi caută să dezbine ţara nu vor reuşi”, a spus preşedintele Chinei, într-un discurs rostit cu prilejul celei de-a 110-a aniversări de la începutul Revoluţiei Chineze din 1911 care avea să ducă în cele din urmă la răsturnarea fostei dinastii imperiale. Discursul liderului chinez a fost mult mai puţin dur la adresa Taiwanului, comparativ cu declaraţiile făcute la 1 iulie, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez, în care a prois că îi va zdrobi complet pe toţi susţinătorii independenţie Taiwanului. De această dată, Xi Jinping a declarat că-şi doreşte o reunificare paşnică sub politica „o ţară, două sisteme”, similară celei folosite în cazul Hong Kong-ului. De asemenea, Xi a considerat că Taiwanul reprezintă o problemă internă a Chinei şi că Beijingul nu acceptă niciun fel de amestec în treburile sale interne.

Sarcina reunificării complete a Chinei trebuie îndeplinită şi, în mod sigur, va fi îndeplinită”, a spus liderul chinez.

Declaraţiile vin în contextul sporirii tensiunilor militare între cele două ţări. China a trimis recent nu mai puţin de 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a treia astfel de incursiune în doar câteva zile. Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

China continentală şi insula Taiwan sunt guvernate separat după terminarea războiului civil care a dus la instaurarea comunismului în China continentală, în 1949. De atunci, China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de ţări, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *